10 knih, které potřebujete

1. 3. 2015
Petr Růžička

Power to the People!

Pavel Tsatsouline

power to the people

Asi nemohu na první místo nedat „Power to the People“. Pavel Tsatsouline masivně otočil moje myšlení o mnoho stupňů. A nebyl jsem sám koho ten, kdo přinesl na „západ“ kettlebelly a hodně hodně znalostí o tréninku překvapil, šokoval, inspiroval a naučil. Napsal mnoho knih a článků, ale tahle byla první, co jsem četl někdy v roce 2003. Dneska je jeho myšlení mnohem známější, ale tenkrát to byl fakt uragán (pro mě).

Kniha pojednává o různých principech síly a mě osobně ukázala (mimo jiné), že se dá dělat deadlift každý den :).

Knihu najdete tady.

The Trigger Point Therapy Workbook

Clair Davies

trigger point therapy

Autor se dlouho živil jako ladič pian (jako ladič, ne pijan :). A měl z té práce celkem zhuntované a bolavé tělo a po té, co vyzkoušel všechno možné i nemožné, tak zjistil, že existuje něco jako „trigger pointy“ (něco jako uzlíky ve svalech, které vzniknou traumatem, námahou atp.) a na svém těle jich objevil spousty. A postupně je začal rozmasírovávat. A zjistil, že jeho bolesti mizí. bez operací, vlastní prací. Kniha je plná ilustrací, které ukazují, kde je trigger point, když vás to bolí někde jinde. Překvapivě možná zjistíte, že vaše chronické bolesti se dají snadno vyřešit. Publikaci pravidelně konzultuji, když cítím, že někde není něco úplně v pořádku. Vřelé doporučení.

Knihu najdete tady.

Gates of Fire

Steven Pressfield

gates of fire

Tohle není ani trénink, ani program, ani teorie cvičení. Tohle je román, příběh, podle kterého byl natočen film „300“ – Sparta, Leonidas a tisíce Peršanů. Od Stevena Pressfielda doporučuju úplně všechno, je to velice čtivé, velice dobře napsané a pro milovníky bitev nebo válečných příběhů pecka. Při čtení této knihy vám dojde, jak strašně, ale strašně jsme změkli.

Knihu najdete tady.

Anatomy Trains

Thomas W. Myers

anatomy trains

Stovky stran o stavbě těla a konkrétně o fasciích. Linie, které vedou tělem, teorie a praxe, spousta souvislostí. Tato kniha mě seriózně nakopla – cvičíte svaly nebo fascie? Kdy a za jakých podmínek, jak funguje pohyb, co drží tělo pohromadě… Velice často s ní listuji a když mám nějaké „bebíćko“ nebo nechápu, proč se nedokážu někde uvolnit, tak se podívám a často (ne pokaždé), vidím. Souvislost mezi chodidlem a krkem třeba :). Fantastický zdroj pro každého, kdo pracuje s tělem a tělo ho zajímá.

Knihu najdete tady.

Becoming a Supple Leopard

Kelly Starrett

supple leopard

Kelly Starrett je fyzioterapeut, je hodně vtipnej, na front squat dává přes 200kg a je zakladatel jednoho z prvních CrossFit boxů na světě – CrossFit SanFrancisco. Sledoval jsem ho od dob, kdy jsem dělal CF, tj. dlouho. Jeho Mobility WOD je neskutečný zdroj znalostí o válení se na míčkách nebo rolleru a obnově funkcí lidského těla. A kniha je taky dost fajn o tom samém – jak obnovit funkci těla (po námaze, zranění). Jak optimalizovat pohyb, jak se na něj připravit. „Každý člověk by měl vědět, jak provádět základní údržbu vlastního těla“.

Knihu najdete tady.

5/3/1

Jim Wendler

531

Jim je „hard-core“ powerlifter, krev, pot a dřina. Tahle kniha je o jeho programu, který je v podstatě dost jednoduchý, ale dost účinný. Nějakou dobu jsem si s tím vylepšoval dřep a deadlift a military press. A znám dost lidí, kteří tím celkem brutálně zesílili. „Dělej tenhle program a dej mi vědet za 5 let.“

Knihu najdete tady.

Dinosaur Training

Brooks Kubik

dinosaur training

Taková specialitka – Brooks byl ve své době super silák a jeho tréninkové metody rozhodně nebyly standardní. Výsledky taky ne. Velice motivační a celkem zajímavé čtení, na druhou stranu si nejsem jistý, jak je na tom dnes (za všechno se platí).

Knihu najdete tady.

Starting Strength

Mark Rippetoe

starting strength

Mark je úžasný chlapík se specifickým smyslem pro humor. Tahle kniha byla (nejen) pro mě dost revoluční. Desítky stránek o dřepu, deadliftu, pressu, bench pressu a nadhozu. Ale nečekejte nekonečné programy a procenta 1 RM. Všechny ty stránky jsou o technice, mechanice, rozdílu v technice u různých studentů – stovky fotografií a kreseb – neuvěřitelná práce. Nezbytná kniha pro každého, kdo seriózně buduje sílu pomocí velké činky.

Knihu najdete tady.

Ultramarathon Man

Dean Karnazes

ultramarathon man

Dneska sice nejsem už moc běhavec, ale když jsem před lety tohle četl, tak mě to náramně bavilo. Dean začal pořádně běhat ve 30 letech a jeho historky jak večer vyběhl, běžel celou noc někam, kde byl start maratonu, zapsal se a zaběhnul maraton, mě dost bavily. Jeho popis závodu 100 mil v horách rozhodně stojí za to.

Knihu najdete tady.

Science and Practice of Strength Training

Vladimir Zatsiorsky, William Kraemer

science and practice of strength training

Tohle není lehké čtení… Kniha plná teorií, mechaniky, výzkumů, vzorců, diagramů a nákresů, nicméně super informace, klasika žánru. Přijde mi to tak jako trochu opak „Power to the People“, kde je maximální zjednodušení. Tohle je komplikovanější, ale ještě jednou – super informace o tréninku, výkonu o rozvoji síly. Ať děláte CrossFit nebo zvedáte železo či vlastní tělo – pecka.

Knihu najdete tady.

2024 © Petr Růžička