Ido Portal Corset, Kodaň 2014

9. 9. 2014
Petr Růžička
Ido Portal | Report

Corset Protocol je jedním ze seminářů, které Ido Portal učí. První víkend v září, léta páně roku 2014 jsem odletěl do Kodaně naučit se, jak si vytvořit vlastní “body armor”, brnění, neprůstřelnou vestu. Jaké to bylo?

Uvařte si oblíbený čaj, počkejte až se vylouhuje, slijte ho do pěkného hrnečku, vypněte mobil, zvonek u bytu a zabořte se do křesla-ušáka. Corset je v mnoha ohledech fascinující. Corset Protocol byla moje čtvrtá akce s Idem – Movement-X, Movement Camp, Internship a teď, šup do sbírky další seminář.

Co je Corset?

Na rozdíl od korzetu, o kterém jsem psal, je “Corset Protocol” veskrze dobrá věc. Jedná se o kolekci cviků, které Ido posbíral za svoje léta praxe, upravil, změnil, popř. v jistých případech vynalezl. Z části se jedná o mobilitu, spojení síly a pružnosti, z části o posílení kloubů, vazů, páteře nebo důležitých či zanedbaných svalů. V Corsetu najdete jak velké, rozmáchlé pozice a polohy, tak i velice izolované cviky.

Řekl jsem “izolované cviky”? Já? Ano. Vysoce izolovaných, zaměřených na “slabé články” celého řetezu.

Určitě znáte povídaní o tom, jak řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší článek. Tělo ale takhle často nefunguje. Silné svaly jsou, někdy (vždycky), schopné převzít práci za ty slabší (a jasně, můžete je unavit a tak), některé kousky budou kompenzovat za jiné kousky, prostě ta analogie s řetezem často nefunguje. Nicméně potom se ty slabé svaly nerozvinou tak, jak by mohly a budou případy (pozice, páky, úhly), kdy to začne vadit a neposunete se dál.

Někdy článek řetězu změní celý řetěz.

Ido Portal

Takže až se někdy budete zase někdy smát růžovým činkám, tak si vzpomeňte, že já kdesi ležím na lavici a s masivní vahou 1.25kg pracuju na tom, abych byl silnější (nebo zdravější) než vy :o)

Protože někdy článek řetězu změní celý řetěz. Nejen posílí, ale změní. Malá odbočka – Ido asi před měsím nebo kdy inicioval “Hanging Month”, měsíc visení na hrazdě nebo něčem – 30 dní viset každý den 7 minut. Vyskytlo se dost případů, kdy visející účastníci zájezdu udělali svůj první shyb. Shyb. Jenom z visení. Někdy o tom napíšu, mně osobně to velice prospělo (a prospívá…). Takže viste. No a pak taky lidé reportují zvláštní věci, jakože je třeba z visení cítí, že se něco děje s kolenem. Nebo kotníkem. Jako fakt? Fakt. Tělo je mnohem složitější (a fascinující!!!) než si dokážeme představit a ano, i visení na hrazdě může změnit (vyléčit) koleno.

Takže ano, někdy článek řetezu změní celý řetěz.

Zpět ke Corsetu, kde jsme to… Jo, izolované cviky. Bylo jich dost.

Na rozdíl od jiných autorů a známých postav ve hře o pohybovou aktivitu (Game of Movements :o), Ido nechápe “brnění”, body armor, jako svalový korzet, který budujeme v posilovně za pomoci těžkých vah, ale jedná se o více o schopnost těla vydržet…cokoliv. Tedy skoro cokoliv. Špatné pozice kloubů, zvrknutí kotníků, rotační síly v kolenou, námahu, která působí na páteř… Tedy obrnit, ale nejen svaly – změnit kvalitu svalů, šlachy, úpony, chrupavky…

Butcher’s Garage

Na rozdíl od mého předešlého CrossFit Gymnastic školení v Butcher’s Lab, Ido Corset workshop byl v Butcher’s Garrage – velká, obrovská tělocvična v Kodani. Představte si dva obrovské sály plné hrazd, kruhů, velkých činek, lan na šplhání, MMA ring, prostor na tlačení sáněk s vahou – no krása :o). Na obrázku je vidět jenom malá část.

butchers_garrage

Na semináři nás bylo 73, velká účast, ale vzhledem k náplni, prostoru a 4 instruktorům se to dalo v pohodě zvládnout. Potkal jsem spoustu známých tváří, jednak ze Singapuru, jednak třeba ze semináře s Yuvalem. Pozdravit mě přišli i 3 kluci z Čech & Slovenska :o), všichni mě znali díky mému psaní na blogu, ja je ne, tak jsme to napravili :o). Super, jsem rád, že se Idovo učení dostáva víc mezi lidi. Mimochodem koukal jsem na seminář Movement-X ve Vídni, který bude za nedlouho a našel jsem tam další česká jména (a spoustu dalších lidí z různých organizací). Jen víc a větší kapky. Jenom jsem zvědavý, jestli se to, co Ido učí, bude pořád učit jako to, co učí Ido.

Směsice byla jako vždy různorodá – běžci, hodně CrossFit lidí, vzpěrači, jogíni, normo lidi, opět hodně fyzioterapeutů (to taky něco říká o tom, co Ido dělá a vysvětluje). Dost účastníků se,jak to tak u Ida bývá, nepřijemně probralo ze svého snu o tom, jak je jejich současná pohybová praxe super a jak je připraví na všechno.

S Idem je to trochu jak v Matrixu – spolknete pilulku a všechno se změní, začnete vidět realitu jinak. Nebo ne, pořád je tu druhá, často bezpečnejší, pilule :).

Corset Protokol v praxi

Hodně zeširoka se dá říct, že jsme probírali mobilitu a pak speciální posilování. V obou případech to bylo celé tělo – kotníky, kolena, boky, páteř, ramena, lokty, krk, zápěstí. Jak to celé odblokovat, rozhýbat, posílit, obrnit. Ido hodně vysvětlovat, proč a nač a jeho zkušenosti se strečinkem, s různými oblastmi a metodami pohybového vzdělání. Proč dělá tohle, proč nedělá ono, na co je dobré to a ono, co není dobré vůbec a co nemá smysl. A jak je jeho zvykem, nešetřil nikoho a nic – ať se jednalo o mobilitu, jógu, sílu, páteř (Stuart McGill, hm….), tai-chi, kettlebell experty, CrossFit, ale i tanec, válení se na válci (to Ido obzvlášť nemusí).

Občas bylo vidět, i slyšet, jak někdo funí, bylo hodně otázek a některé velice detailní, ale odpovědi, argumentace, demonstrace a ukázky – odzbrojující. Celý Idův tým dokáže neuvěřitelné věci a to co tvrdí, dokážou velice názorně vysvětlit nebo ukázat.

Pokud jseš blbej, tak je blbej i tvůj nervovej systém.

Ido Portal

Všechno, co se ukazovalo, bylo bez rozcvičky, bez zahřátí. Jak Ido říká, 90% rozsahu by měl mít člověk k dispozici neustále. Pokud potřebujete meditaci, zahřátí, 10 minut strečink, zapálenou vonnou tyčinku a pak získáte rozsah – tak je to nepoužitelný rozsah.

Pracovali jsme s vlastním tělem, na hrazdě (část cviků z visení, z Hanging Month, je právě z Corsetu), s tyčí, s malými vahami i gumovými expandery.

Výsledek

Sám jsem začal části z Corset protokolu cvičit někdy před dvěma lety. Primárně kolena a později zápěstí. Jedno kvůli stojce, jedno kvůli problémům s koleny, co jsem měl. S koleny se v Corsetu dělají hodně prapodivné věci. …

Když mi bylo asi 30, tak jsem dělal nějaké CrossFit WOD, mnoho a mnoho dřepů na jedné noze, kombinované s něčím, už nevím s čím. Po asi 100 dřepech na jedné noze, lup a cosi mi prasklo v koleni. Nevím, co to bylo, musel jsem přestat, bolest jako kráva (bůůůůů), otoky a všechno. Nějak jsem to ustál, ale od té doby jsem neudělal ani jeden pistol. Jak jsem zatěžoval jednu nohu, tak se přetížila a obě kolena začala bolet, začala se měnit chůze a pohybové vzorce a běh a všechno. A to trvalo dlouho.

No a před dvěma lety šup – Corset. Divné rotace, divné zatížení vazů a kloubů a tak. A za dva měsíce jsem zase udělal pistol… A později mnohem, mnohem horší věci. Ukazoval jsem první den Idovi, co jsem díky Corsetu schopný udělat – sednout si prudce ze stoje mezi paty, kolena před sebou na zemi a zpět, klidně několikrát za sebou. Poznámka pro kamarády z Wing Chun Kung Fu – to co je v Biu Tzee, třetí formě. Ve dvaceti jsem to neudělal, ani ve třiceti. A teď ve 40 letech jo :o). Dneska kromě různých variant dřepů na jedné noze udělám i tohle. To sednutí mezi nohy nemám na videu, ale tohle je želví nebo taky havajský dřep. Před dvěma roky a stavem mých kolen totální sci-fi.

Kamarád Juan

Jedním z velice příjemných překvapení bylo to, že na seminář dorazil můj kamarád Juan. Potkal jsem se s ním na Movement Campu v Singapuru, je to vynikající akrobat, absolvent dvou cirkusových škol. Občas se spolu bavíme na Facebooku, ptám se ho třeba na side flag nebo planch nebo něco a za chvilku přijdou fotky, kde Juan visí někde na lampě na dvorku vzhůru nohama, drží se jednou rukou a druhou fotí a snaží se mi vysvětlit, jak na to :o). Oba dva dny jsem diskutovali, zkoušeli, ukazovali, trénovali spolu – velice poučné. Druhý den když seminář už skončil, čekali na Juanovu ženu před tělocvičnou, převlečení, džíny a fešácké botky a všechno. A vydrželi jsme se nehýbat asi tak 1,5 minut a zase jsme začali stojkovat, Juan mi ukazoval různé věci, na sílu, koordinaci, propriocepci (děsný věci…). Ukazoval mi taky malinkou sestavu asi 6 prvků, kterou, jak říkal, ho naučil jeden klaun. A koukalo na nás ještě pár kluků, jeden z nich Tristan (front lever, shyb na jedné ruce a tak).

Juan: “Tohle mě naučil jeden klaun”.

Předvedl sestavu. Vyvalené oči všude kolem, já jsem došel ke druhému cviku a už jsem to nedal.

Tristan: “Tak to byl dost seriózní klaun…”

Pak jsme zašli na večeři s jeho ženou (tolik tetování najednou co mají oba dva, se hned tak pohromadě nevidí :o) a asi 4 hodiny povídání o tréninku, ruských trenérech, čínských trenérech, přístupu ke cvičení, zkušenostech atp. – neuvěřitelné historky. Je jedna věc si číst o tom, jak se trénuje (nebo trénovalo) v Rusku nebo Číně a druhá věc mluvit s někým, kdo to zažil a často vám řekne něco “trochu” jiného. A protože víte, co ten člověk dokáže, dostanete jiný pohled na realitu.

A Corset, možná celé Idovo učení, je občas podobné. Jiný pohled na realitu. Rehabilitace. Regenerace. Pohybem. Protože… Pohyb je život 🙂

2024 © Petr Růžička