Ido Portal Movement Camp, Phuket 2015 (díl první)

22. 4. 2015
Petr Růžička
Ido Portal | Movement Camp | Report

V dubnu se v Thajsku uskutečnil historicky čtvrtý Movement Camp. Jaké to bylo? Mega dobrý.

tricko-movement-camp-2015

Co to je ten Movement Camp

Movement Camp je akce, kterou každý rok pořádá Ido Portal (tedy minulý rok to nebylo…). Movement Camp není tréninkový kemp, akce, kde se maká na fyzičce nebo se připravujete na zápas. Je to akce, kde se vám do hlavy dostanou nejrůznější myšlenky. Je to o tom, že se vystavíte novým metodám, nápadům, postupům, někde začnete skoro od nuly, někde máte základ. Movement Camp je akce, která přinese víc otázek než odpovědí. A tak mi to naprosto vyhovuje.

“Movement Camp je akce, která přinese víc otázek než odpovědí.”

Ido Portal

Ido není z těch, kdo “dává lidem rybu”, ale učí je rybařit. Majorita populace je zvyklá nejen na rybu, ale na předžvýkanou rybu. Ido vám žádnou rybu nedá. A už vůbec jí nepředkouše. Ale naučí vás rybařit, vysvětlí vám proč chodit na ryby. A je to fantastický učitel rybaření.

Není to pro každého a to prosím neberte nijak elitářsky, ale populace s atrofovaným čelistí bude možná z Ida trochu zmatená. Nejsou to přesné návody a protokoly (i když to Ido taky umí, ale nechce to dělat), ale myšlenky. Přístup. Názor. Konstantní se vystavení něčemu, co mi nejde.

“Když se jednou podíváte do továrny na párky, přestanete jíst párky. Když pochopíte, jaká dřina stojí ze touhle dovedností, možná to nebudete chtít umět.”

Ido Portal

Účastníci

Stejně jako v Singapuru, složení bylo pestré – boxeři, MMA bojovníci, escrimadores (hello Clare :), tanečníci, bežci a kettlebell experti, fotbalisti, CrossFit borci, fitness učitelé, joga a pilates instruktoři. A pak spousta “moverů”. Lidí, kteří se snaží, stejně jako Ido, být všestranní a dobře se hýbat, hledat společnou nit. Pohyb. Pracovat na svých dovednostech a neujíždět si na několika vzorech. Lidech, kteří jdou často za hranici toho, co je “normální”. Ale co je dneska normální… Nic 🙂

Předloni mělo pár lidí dobrou stojku, letos jí měl skoro, skoro každý a hromada lidí stojí na jedné ruce skoro rutinně. Úroveň znalostí se zvětšuje.

Proč jsem jel znovu?

Movement Camp byl letos v Thajsku, na Phuketu v areálu zvaném Thanyapura. Je to sportovní centrum a je … obrovské. Je tam velký atletický ovál, několik bazénů, masáže, posilovny, sály na výuku, přednášky, velká jídelna, masivní ubytovací kapacity atp. Má to 23 hektarů. Bylo nás tam 120 a víceméně jsme se tam ztratili 🙂

Thanyapura v noci

Byl jsem na Movement Campu (dále jenom MC) v roce 2013, nicmnéně bylo mi dost jasné, že se nemůže učit zase to samé. Někdo bude úplný začátečník, ale já se nepotřebuju učit základy jak dělat stojku nebo muscle-up. Takže po prvním zamítnutí, že “…mám co cvičit a nepotřebuju víc…” jsem nějakou dobu dumal a pak se přihlásil, znáte to. Byla to moje pátá akce s Idem, takže jsem tušil, že dostanu zase trochu dalšího, nového materiálu.

Byl to omyl – dostal jsem toho hrozně, hrozně moc.

Logistika

Stejně jako v Singapuru, ubytování v areálu, jídlo taky, na přesuny někam jinam není čas. Program začíná v 7:00 snídaní. v 8:30 začíná první blok cvičení. Střídaly se krátké dny, tj. 5 hodin cvičení a dlouhé dny – 7,5 hodin (ale často se přetahovalo, takže třeba 9 hodin). Večer po cvičení a jídle bylo buď představení, přednáška nebo diskuze, konec v 22:00. Celý den totálně vyplněný.

Malá odbočka – měl jsem pár dotazů, jak jsem se na MC připravoval. Můj denní režim je v současné době cca. 2 hodiny vlastního tréninku. Moje dcerka měla ale zánět v dásních, jak jí rostou zuby, takže jsem týden před MC skoro nespal, což mi rozhodně nepřidalo. Výhoda byla, že jsem neměl absolutně žádný jet-lag. Spal jsem jak zabitej, kdy se dalo a hned, jak se dalo.

Jídlo bylo stejně jako minule formou bufetu, výborně vařili a systém “sežer co můžeš” je na podobnou akci ideální. Dva druhy masa, rýže, nudle, zelenina syrová, dušená a na másle, ovoce, kokosové mléko, smoothies a kafe (hmmm, hnědá voda…). Všechno bio, žádné pečivo, mouka nebo lepek. Každé jídlo pro mě představuje jeden plný talíř masa, jeden talíř rýže s chilli nebo nudle a jeden talíř zeleniny. A pak ještě ovoce. A možná ještě smoothie navrch :).

Na obrázku je svačinka :).

Svačina na Movement Campu 2015

Takže hromady, hromady jídla. Neviděl jsem nikoho, že by se nějak šetřil, ba naopak. Častým jevem byl hlad 30 minut po podobném jídle – spaloval jsem všechno jak buldozer a normálně mi kručelo v břiše (jako 9 vrchovatých talířů jídla denně? :).

Na rozdíl od Singapuru jsem se vybavil suplementy – protein, BCAA, magnesium, zinek a kloubní výživa. Neponechávám už nic náhodě :). Zatímco v Singapuru jsem byl totálně rozsekaný, bolavý (hodně akrobacie, gymnastiky na kruzích a hrazdě, front levery, planche a různé shyby a kliky), tentokrát mě skoro nic nebolelo, ale hodně se mi vybíjela baterka. Byl jsem hodně unavenej a jak se to akumulovalo, poslední den už jsem neměl ani chuť na jídlo :).

Byli jsme rozděleni na 4 skupiny a ty rotovaly mezi jednotlivými učiteli.

Co se učilo?

Než je začnu všechny popisovat – všichni, všichni učitelé bez vyjímky jsou světová třída. Každý jinak, každý s jiným smyslem pro humor, pro detail, analýzu nebo s jinou fyzickou schopností, ale nemůžu než sklopit hlavu a tiše se učit. Fantastická záležitost

Out there

Ido učil něco s názvem “Out there”. Jak sám řekl: “Vymyslel jsem názvy těch skupin, patentoval jsem si je a teď si je můžete koupit za 39.99 USD.” Myšleno jako vtip…

Co to ale bylo “Out there”? Idova nová oblast výzkumu a zájmu – generování rychlosti, síly, využívání elasticity, práce s drily z boxu, stepu (jako step-dance), bojových umění, přírodních nauk atp. Je to trochu abstraktní, ale když nám první den vysvětlil slovníkem západního člověka, co je to chi (nebo ki), jak proudí, jak to funguje a popsal to během 10 minut, tak mi spadla brada. Nejsem teď už nijak aktivní v bojových uměních, ale byla to důležitá součást mého života, takže o tom něco vím. Ale to, jak to vysvětlil Ido – neskutečný.

“Musíte to umět předvést, musíte to umět vysvětlit a musíte to umět naučit.”

Ido Portal

Ten člověk je velice, velice metodický, vnímavý a má schopnost analyzovat malé, přehlédnutelné detaily. Stejně tak zná velice dobře svoje tělo, umí učit, vysvětlovat, předvést. Umí se podívat na nové téma a “nasát ho”, zanalyzovat a předat. Moje brada je pořád dole…

Takže to vysvětlil a pak to taky Ido patřičně předvedl, už jsem kousky viděl v Berlíně na Internshipu. Údery, kopy, pohyby. Jsou to neskutečné rány, klepe se celá místnost a tu pecku člověk slyší. Ne jako tričko, které se zaklepe, ale prostě to práskne jak hrom – do všech směrů, rukama nohama, jakkoliv. Mega-bomby. Viděl jsem dost lidí bouchat, ale tohle fakt ne. Jestli to umí použít v boji? To je věc jiná, ale nemám důvod si myslet opak. Určitě ano.

Takže nám popsal “proudění chi”, pak to předvedl a pak nás to učil. Dýchání v boji, při generování síly, při úderech atp. Na MC bylo dost fighterů, byl tam kluk, co měl kontrakt s StrikeForce, dalších XY lidí co měly zkušenosti nebo se aktivně perou – všichni se shodli na tom, že tohle je vyjímečné. Dost vyjímečné.

“Můžete cvičit chi-kung 20 let a nic se nestane. Nebo víte jak na to, chápete co se v těle děje a stane se to za měsíc.”

Ido Portal

Hodně jsme se hýbali na hudbu, do rytmu, procvičovali jsme různé vynikající “bojové hry” – pro vzdálenost, postřeh, rychlost, lehkost, koordinaci, komplexitu pohybu… Pohyb :). Nejednou jsem si vzpomněl na Konfucia.

“Nikdy nedávej meč někomu, kdo neumí tančit.”

Konfucius

Procvičovali jsme hodně typů kroků, rychlost v pohybu, přechodech, koncepty náhlé změny směru, rychlosti. Jak to udělat rychleji, než to dokáže svalová síla a nervový systém. Ido to opět vysvětlil tak, že jsem to jednak pochopil, jednak jsem nepochopil, jak to dokáže takhle dokonale předat.

Pro boxery, bojovníky všeho druhu, MMA zápasníky, pro tenisty i fotbalisty…pro každého, tyhle koncepty jsou “zlato”.

Ido zmiňoval, že často za ním někdo z profi sportovců přijde a chce “větší sílu”. A většinou ten člověk nepotřebuje sílu (protože kontrakce už umí), ale umět se lépe hýbat. Uvolnit. Generovat rychlost. Sundat nohu z brzdy. Lepší pohyb…

Na Movement-X v Praze (musím teprve napsat reportáž) Ido takhle mluvil o tenistovi, který chtěl větší sílu na back-hand. A pak Ido ukázal svůj back-hand. Každý, kdo tam byl mi potvrdí, že to byla neskutečná šlupka. Ale s činkou nebo zvedáním vah to nemá co dělat. Naopak.

Pro mě Ido rozhodně “překročil vlastní stín”. Gymnastické dovednosti, stojky, lezení po zemi – to už tady je a on to učí dlouhé roky. Tohle je ale něco úplně jiného, nového. A je to super.

Ido je Učitel.

Zápisník, voda a smoothie

A zbytek…

… bude příště. Co učil Johny a Josef, Shai nebo Odelia. Jaký mám úkol a co jsem si z Movement Campu odnesl. A co nám ukázal Martin Kilvády nebo Stephen Jepson, oba úžasní hosté s přednáškou a poselstvím pro budoucí generace :).

2024 © Petr Růžička