Žongl

27. 7. 2015
Petr Růžička

Všechno je jednou poprvé. A dneska poprvé dávám na svůj blog článek, který jsem nenapsal já, ale můj kamarád Pavel. Bude to o žonglování.

zonglovani-na-namesti

Ale než bych to psal a vysvětloval já, předám (virtuálně) myš a klávesnici výbornému žonglérovi, jednoho ze super lidí, které jsem měl tu čest poznat díky svému učení, Pavlu Stuchlíkovi. Pavel je jednou polovinou Duo Fatale (které tvoří se svou ženou).


Je mi ctí se zde s Vámi podělit o mé postřehy a zkušenosti, ke kterým jsem dospěl v průběhu 15-ti let žonglování. Tato stránka se zabývá pohybem a pohyb je přeci život, takže sem jistě spadá i má životní vášeň. V mém prvním úvodním článku bych chtěl trochu popsat, co mě k této úžasné aktivitě vedlo. Tím chci říci, že nebudu zabíhat do historie žonglování a zatím zde nebudu popisovat s čím, jak a kde žonglovat. Spíše se zaměřím na to „proč“ žonglovat, v čem to může být přínosné a jakým způsobem to může obohatit naše bytí na této planetě.

Divokej chlapec

V mém případě to vše začalo v roce 1997 otevřenou zlomeninou předloktí. Na prkně jsem byl chlapec divokej a u-rampa byla moje láska. Bohužel úraz byl docela vážný, ruku mi zdrátovali a dali do sádry na 10 měsíců. Jistě si dovedete představit, jak pak asi vypadala.

Kuželky z Amstru

Tou dobou jsem narazil na první žongléry. Byl jsem totálně fascinován, tím co dělali, s jakou přesností zvládali jednotlivé triky, jejich ladné a uhlazené pohyby. Netrvalo dlouho a stal jsem se hrdým majitelem tří nových kuželek, tehdy dovezených z amsterodamského artistshopu. Pomalu jsem začal pracovat na prvních základních paternech, hodit-zvednout, hodit-zvednout, hodit-zvednout, bum, uff, chytil jsem! Uvolnění radosti a zjištění, že i já jsem schopen se to naučit, wouuu, tak jedeme dále! Den po dni jsem zjišťoval, že mé oslabené ruce to velice prospívá, pomalu se mi vracela hybnost a ruka opět sílila. Vytrvale jsem pokračoval a učil se nové a nové věci. Každý další trik znamenal nový/jiný pohyb pro obě poloviny těla. Po čase jsem se už nemusel ohýbat, ale naučil jsem se používat ke zvedání předmětů nohy. Přišly první pokusy házet pod nohou, za zády, nad hlavou a pak vše spojit v celek a udržet to déle a déle – poté přišly na řadu piruety a další fintičky. Žonglování mi přináší především obrovskou radost a uvolnění! Vše se odvíjí od vašeho mozku, můžete si vybrat z mnoha cest, jak své žonglování provádět. Můžete se učit mnoho let zavedené vzorce, můžete si vymýšlet vaše vlastní žonglérské vzorce v neposlední řadě můžete úplně všechno kombinovat se vším.

Můžete vlastně cokoliv chcete, jen musíte chtít!

Další rozměr tato aktivita dostává, když začnete zkoušet passing ( prohazování předmětů s dalšími žongléry) obohatíte se nejen o nové zážitky, ale také o spoustu nových přátel a kamarádů, neb je to univerzální jazyk, kterým můžeme komunikovat kdykoliv a kdekoliv.

Proč tedy žonglovat?

Žonglování má nepřeberné množství pozitivních vlivů na člověka, které se odvíjí od jednotlivých typů dovedností ( reakční rychlost, jemná motorika, správné držení těla, balanční schopnosti, prostorová orientace atd.). Žonglování je aerobní pohybovou aktivitou a tím nám zvyšuje srdeční frekvenci. Podporuje rozvoj nervosvalové koordinace a fyzickou zdatnost. Zároveň rozvíjí reflexy a rychlé reakce, které jsou v běžném životě na denním pořádku. Žonglování může být současně také příjemnou relaxační činností, která vede k harmonizaci těla a mysli každého z nás.

Kromě duševní stránky rozvíjíme žonglérskými pohyby smysl pro rytmiku, rovnováhu, obratnost a prostorovou orientaci. Díky této příjemné aktivitě zlepšujeme koordinaci, pozornost, soustředění, rozvoj a vyváženost mezi mozkovými hemisférami. Žonglování příznivě působí na dynamiku těla, kdy pohyb vychází ze středu těla, práci boků a vibrace. Podporujeme princip napětí a uvolnění, vzpřímené držení těla, posilujeme zádové svalstvo a svaly horních končetin, rozvíjíme periferní vidění, čímž stimulujeme pravidelné dýchání a krevní oběh atp.

žonglování

Zkrátka ať už se rozhodnete dělat cokoliv, uvědomte si, že každý pohyb nevychází z pohybu, ale z vědomí!

2024 © Petr Růžička