Ciferník

9. 6. 2017
Petr Růžička

Už dlouho si převaluji v hlavě jistý koncept, framework, který poskytne návod na možná trochu jiný typ síly, atletického rozvoje a obratnosti, než jste zvyklý. Testoval jsem to na některých žácích (tested on humans…), stejně tak na sobě. Jsem si jistý, že mi někdo napíše, že je to starý koncept a není to nic nového a že to praktikuje celý život, ale já jsem se s tím setkal u Ida, na podobných principech je založen jeho koncept organické síly, ale jinak ne. Rozhodně jsem to nikde neviděl podrobně popsáno.

Framework

Koncept, na kterém budeme stavět je hodinový ciferník. Normální analogové hodiny. Představte si, že stojíte uprostřed, tam kde jsou upevněné ručičky. A teď se chcete pohnout, dejme tomu ze stoje, jenom pravou nohou a položit ji na každou hodinu ciferníku. Položit nohu, přenést plně váhu a vrátit se zpět.

the eleventh hour 1738415 1280

  • 12 hodin – to je starý,známý výpad
  • 3 hodiny – kozáček
  • 6 hodin – dřep na jedné noze aka pistol
  • 9 hodin – taková specialita, viděl jsem to asi jenom v bojových uměních (mám pocit…), dřep mna jedné noze, sedíte si na té jedné noze a druhou máte “ovinutou” kolem té stojné
  • …a ty mezi jsou takové mutace, ale ve finále se hodí je trénovat

Pokud váhu nebudete přenášet, tak vás čekají jiné vychytávky

12 hodin – dřep na jedné noze aka pistol

3 hodiny – kozáček

6 hodin – to může být obtížnější, musíte udělat dřep na jedné noze a na špičce, tu druhou ideálně držíte ve vzduchu.

9 hodin – dragon squat

IMG 1525

Už tohle celkem postačí na nějaké to “domácí” cvičení.

Jak jinak to použít?

Ciferník je dost univerzální koncept.

  • Zkuste kliky na každé hodině. Kromě 12 to bude našišato 😉
  • Zkuste kliky na jedné ruce na každé hodině.
  • A teď si to představte v jiné rovině – visíte si na kruzích, nohy na zemi. A chcete se umět přitahovat v jakémkoliv pozici, kam dáte nohy dáte nohy. Nějak si je zvedejte na lavičku, na něčí ramena atd. Ve 12 hodin nastane změna a budete tlačit, tj dělat kliky. Ve 12 hodin to bude ve stojce (to není úplně pro začátečníky), pak se to bude postupně vylepšovat. Ve 3 hodiny je úleva – klik s nohama na zemi (nebo lavičce). Pak je to pohoda. Máte? Tak teď s jednou rukou. Klik ve stojce asi nebude moc zábavný ba ani reálný, ale celá řada zajímavých úhlů bude k nalezení. Když je člověk sám, může použít druhý popruh na změnu pozice.
  • Co stojky ze dřepu do každé z hodin číselníku? Když už stojku umíte, je potřeba jí začít používat.

Hra ve dvojici

První si stoupne (na práci nohou) nebo dřepne (na kliky) do “ciferníku” a druhý diktuje pozice. “S přenosem váhy 3,7,1,11.” Počká na zpracování a znovu. A znovu. Cílem neni se zničit, ale procvičit neobvyklé pozice a úhly.

Možnosti modifikace

  1. Přidat váhu – to asi každého napadne jako první. Je to možnost, ale rozhodně bych nepodceňoval ostatní
  2. Zmenšovat a zvětšovat ciferník
  3. Dynamicky měnit čísla, tj. přeskakovat. Napadnou vás zase výpady, ale tohle rozhodně není jenom o 12 hodině. Protilehlé hodiny vám dají obzvláště zabrat.
  4. Jiná výška každého kroku, či kliku (na bednu, v terénu, na kopečku)
  5. Přesunovat se mezi čísly bez toho, že se zvednete nahoru. Jenom v nízkých pozicích (Ido tomu říká low-gate).
  6. Jenom dotek a zpět. Na rychlost. Na metronom.
  7. Kroky
  8. Otočky o XY stupňů
  9. …určitě Vás napadnou další legrace

Pro koho to je?

Podobný přístup, pokud bude aplikován citlivě a pomalu, zajistí dobrou schopnost pohybovat se do všech směrů. Nejen lineárně a nejenom v jedné rovině. Člověk si bude jistý, že může rychle skočit a přenést váhu v podstatě jakkoliv a kamkoliv a nic se mu nestane, takže může měnit směr, uhýbat, kličkovat, točit se… A jak všichni víme, ve fotbale se neběhá jenom rovně. I v basketbalu se člověk může pohnout jinak, než lineárně. Volejbal, rugby… A MMA ani nemluvím.

Vyhraje Vám to zápas? Ne. 100% cokoliv? Ne. Ale může to být prospěšné.

Pokud nesportujete – zkuste to, je to zajímavá a zábavná varianta rozvoje síly nohou. Nejdřív ale musíte umět dřep, dokonce několik a různé varianty. Pak si s tím můžete začít opatrně hrát.

Je tam riziko zranění – jistě, jako ve všem, co za něco stojí. Tak bacha.

Ale pro pokročilejší studenty je to dobrá věc. Dejte vědět.

2024 © Petr Růžička