…co se toho hubnutí týče…

18. 12. 2015
Petr Růžička

Včera jsem použil Herbalife frázi “Chceš zhubnout, zeptej se mě jak”. Byl to trochu vtip, ale dost lidí se začalo ptát “jak” :). Za chvilku bude leden, lidi budou mít předsevzetí, začnou hubnout a za týden zase přestanou.

Ono to zas není žádná velká věda ne? Každý ví, že když bude jíst tatranky, zapíjet to Salkem a občas k svačině čokoládu, tak asi zas tak nezhubne (nebo možná jo, jsou takový případy).

Stejně tak víme, že bychom měli baštit zeleninu. Že je něco na zeleném čaji. Že je potřeba s hýbat. Že potřebujete nějaký ten zdravý tuk.

Můžu vám říct co nedělám – něřeším žádně spalovače tuků, ani si neměřím na stopkách, kdy se můžu po cvičení najíst nebo naopak kdy můžu cvičit. Jediný stimulant, kterého si dopřávám je už zmiňovaný čaj a dobrá káva.

Jím několikrát denně, když mám hlad. Někdy víc. Někdy málo. Někdy fakt hodně. Někdy cvičím nalačno, někdy jsem před 20 minutami snídal a už stojím vzhůru nohama. Někdy jím hned po cvičení, někdy až za pár hodin, protože to prostě nestihnu jinak. Reálný život.

Stejně tak si nepamatuju, kdy jsem spal déle než 6 nebo 7 hodin. Ze suplementů mám protein, protože jím asi tak 1/5 masa než dřív. Kloubní výživu Animal Flex, když mi zbydou peníze a vzpomenu si na to to koupit.

Alkohol skoro nepiju, občas víno. Skoro mi to vadí, protože mám rád whiskey, stejně tak dobré víno si užívám, ale prostě mi to nějak už nedělá dobře, druhý den to cítím a trénink není jako by mohl být. Pivo jsem neměl hodně dlouho. K snídani dost vajec, aby se tím dal postavit Karlův most, s nějakou zeleninou většinou. Jednou denně se snažím mít hromadu zeleniny i kdyby to byl mražený špenát nebo brokolice (nouzovka…). Něco ovoce. Mám velkou spotřebu kakaa, kurkumy a teď v zimě skořice (všechno to nasypu to proteinu, až je z toho spíš jídlo než pití). Většinou to tam vśechno nasypu od oka, někdy málo, někdy moc až se to nedá pít. Náhodně :). Nejvíc piju vodu s citrónem. Nedělám ani sacharidový vlny, ani nejsem paleo, občas jím lepek i výrobky z mléka.

Dalo by se to optimalizovat? Načasovat sacharidy, vážit proteiny? Jasně, ale mám pocit, že to teď nepotřebuju, marginálně se mi to teď nevyplatí.

Takže suma sumárum – žádné tajemství vesmíru (to učím jenom na tréninku), jenom nesnídám rohlík s Ramou a to celé posypané gymovými medvídky.

Majorita lidí ví, co má dělat, jenom to nedělá.

2024 © Petr Růžička