Defenzivní síla

23. 7. 2014
Petr Růžička

Jestli trénujete jak generovat sílu, jak ji vytvořit a být silnější, je to jedna strana mince – ofenzivní síla. Pro život se nicméně musíte naučit, jak přijímat sílu, jak ji vstřebat. To je defenzivní síla.

bojovy_kluk

Ofenzíva

Kupte si “průměrnou” (v uvozovkách, protože kdo chce být průměrný, že ano) knihu o posilování nebo si přečtěte jeden z miliardy článku na Internetu a naučíte se (možná…), jak zesílit. Ocitnete se ve smršti dřepů, kliků, nadhozů, deadliftů, presů a shybů, veslování a přítahů, dipů a já nevím čeho všeho ještě. A tohle všechno je o generování síly. O tom jak běžet rychle, jak startovat lépe, jak skočit dál, jak zvednout víc. A to je fajn. Síla je hodně fajn.

Nicméně v životě, na hřišti nebo v ringu nejste sami. Působí na vás další síly, často víc sil najednou. Nejrychlejší běžci navyklí na atletický ovál si v rugby moc nezaběhají, protože to je a/ velice nelineární běh b/ pokud nebudou uhýbat, tak je velice rychle někdo sejme. A teď je otázka, co se stane při tom nárazu.

Defenzíva

Ten náraz způsobí změnu směru, vychýlení z pozice, špatný dopad, ne úplně ideální postavení končetin, úhel kloubů a vůbec. A pak musíte sílu vstřebat, pohltit. A to bych nazval defenzivní silou. V boxu nebo v bojových uměních si lze snadno představit (a každý to tam zažil) že člověk prostě špatně kopne nebo praští, ruka mu sjede a pohmoždí si zápěstí (jak tomu zabránit je tady, jeden z příkladů defenzivního tréninku) nebo prsty.

Ying a yang

Obě schopnosti práce se silou se dobře doplňují. Nicméně, neznám nějak moc lidí, co trénují defenzivní sílu. A pojďme si uvědomit, že se nejedná pouze o bojová umění, MMA, box apod. Vezměte si třeba tak “jednoduchou” věc, jako je běh – jak se pohybovat dopředu je jedna věc, jak ale dopadnout je věc druhá. Jinými slovy, jak absorbovat tu sílu, aby vám (v dlouhém horizontu) neublížila.

Zranění se nestane ve správné pozici, kterou člověk dobře ovládá. Zranění se vyskytne, pokud se dostaneme za hranice toho, na co jsme zvyklí.

Nebo mám kamarády, co hrají basketbal nebo volejbal – učí vás jak vyskočit vysoko, vysoko nahoru. Dost přípravy je právě na ten výskok, na vygenerování síly. A učil vás taky někdo někdy jak dopadnout? Jak absorbovat ten náraz? Jestli ano máte štěstí. Co třeba lyžaři? Technika dobrý, naučíme se sjet z kopce, ale jak se vypořádat s tím, že se vám v boulích zkroutí kolena a ještě si do toho nadskočíte a pak dopadnete?

Zranění se nestane ve správné pozici, kterou člověk dobře ovládá. Zranění se vyskytne, pokud se dostaneme za hranice toho, na co jsme zvyklí. Do pozice, kterou nedokážeme kontrolovat a na kterou nejsme připraveni. A to se prostě stane, jenom otázka času.

Neexistuje žádná špatná pozice, jenom pozice, na kterou nejsme připraveni.

Ido Portal

Jedna unce prevence

A pokud si chcete pořádně “hrát”, tak je dobré, ba nutné, mít odolné a robusní tělo. A to nejsou jenom svaly, ale hlavně pojivové tkáně – šlachy, vazy, klouby. Ve Wing Chun Kung Fu bylo ve formách, které jsme procvičovali, dost a dost drilů, o kterých jsem si myslel (a určitě ne sám), že jsou to bojové techniky. Můj dnešní názor je to, že to byla příprava na “oh shit moment”. Na okamžik, kdy se něco nepovede, kdy vás někdo kopne do kolena, kdy se dostanete do špatné pozice, kdy ztratíte rovnováhu, kdy špatně došlápnete… Jenom jsem to tenkrát nechápal. Celý Wing Chun mi dneska ostatně připadá, jako návod, jak se hýbat a u toho bojovat :o).

V Ido Portal Method se podobným praktikám věnuje dost a dost času. Část učím na seminářích [“Pohybu”]https://www.petrruzicka.com/seminare/), hodně se tématu budeme věnovat na semináři [“Silná kolena”]https://www.petrruzicka.com/seminare/).

Kde jinde procvičovat “špatnou” pozici, než právě v klidu, pod kontrolou, v tréninku.

Dobrá pozice neexistuje

Je utopie se domnívat, že dokážete vždy udržet bio-mechanicky dobrou pozici. Sport, boj, banánová slupka nastražená na ulici – to je reálný život.

A pak je celá řada případu, kdy se člověk do podobných pozic dostává dobrovolně. Podívejte se třeba na Barboru Špotákovou a tenhle vynikající snímek (dal bych kredit, ale nevím bohužel, kdo to fotil).

barbora_spotakova

Vidíte tam něco bio-mechanicky dobře? Levé zápěstí možná :o)? To je korektní pozice, co? Podívejte se na volejbalisty a jejich smeč. Už zmiňované lyžaře. Zápas. Fotbal a úrazy kotníků a kolen. Nadhazovač v baseballu? Vaše vlastní pozice, když uklouznete v zimě na chodníku?

Najedeme dost a dost případů a všude kolem sebe. Vítejte v realitě.

2024 © Petr Růžička