Očekávání

13. 2. 2016
Petr Růžička

Pokud chodíte k někomu cvičit, je fajn vědět, co vlastně chcete. Vyjasnit si (sami se sebou i s trenérem), proč tam vlastně chodíte.

Jestli chcete umět salto, tak nedáva moc smysl chodit na spinning. Pokud chcete mít sílu a svaly, tak musíte zvedat železo a pokud není něco zásadně špatně, budete mít sílu a svaly. A pokud chcete salto, zamíříte na tricking, parkour nebo do gymnastické haly. Ale nemyslím, že většina lidí chce “výsledky”. Víc opakování, víc kilo, víc setů, víc shybů a víc muscle-ups, větší rychlost… Jistě jsou takoví, třeba já hahaha. Ale výsledek cvičení nebo tréninku není nutně tohle. Odpočinek, relaxace, zábava, socializace s ostatními – a je to naprosto v pořádku.

Výsledek pohybu nebo cvičení není jenom výkon. Ani jedno není špatné, je to jenom … jiné?

Jako učitel/trenér tohle hodně řeším a přestože se potkávám s celou řadou lidí, co chtějí muscle-up na kruzích, větší sílu atp., ale stejně tak mám zástupy těch, co se chtějí něco naučit, hýbat se, bavit se. Ano, možná vás to překvapí, existují takoví lidé – nejde jim o velké váhy, ani o nejlepší čas ani o medaile – prostě se chtějí trochu hýbat, protože tuší, že je to správně, chtějí aby je to bavilo a aby to nebyla nuda.

A je to naprosto v pořádku.

Budete podobného člověka trénovat stejně jako sebe (když vám jde o něco jiného)? Já teda fakt ne, nesnažím se nacpat krychličku do kulatého otvoru – vysvětlím, co dělám já a s čím umím pomoci, ale nikoho nepřesvědčuju, že to, co dělám já, je pro ně to nejlepší.

dětská dřevěná skládačka

Pokud vás baví power jóga a přináší vám to všechno, co chcete – no tak co jako? Budu vás přesvědčovat, že je lepší dělat hatha-jógu? Nebo stojku, kruhy a dřepy s činkou? A já jsem jako kdo, abych vás přesvěčoval o “pravdě”? Obchodník? A co je jako “pravda” (bude to asi o kontextu…)?

Nejsou všechno jenom výkony, kila a opakovaní. Pro někoho fakt ne a zábava, kontakt s lidmi, lepší nálada – to je taky výsledek.

2024 © Petr Růžička