Svaly rostou z námahy

19. 1. 2016
Petr Růžička

Dostal jsem několik dotazů, kolik má člověk jíst proteinu (jakožto jedna z hlavních složek potravin), aby mu narostly svaly. Hm, no.

Tak za prvé, názory na tohle téma se různí (od 1 gramu na 1 kilogram hmotnosti až do 2.5 g/kg). To je dost velký rozptyl, aby se nad tím člověk zamyslel.

Za druhé protein je potřeba, když se mu budete vyhýbat nebo ho bude málo, tak to není úplně ideální.

Za třetí… pokud ho budete mít moc ( než potřebujete), tak to taky není úplně bezva. Něco ve vašem těle to stejně musí zpracovat, musí to uložit nebo vyhodit – námaha a práce navíc. Takže něčeho moc, dlouhodobě, je taky špatně, stejně jako málo. Takže jestli se živíte jenom převážně masem, tak v dlouhodoběm horizontu hodně štěstí přeju. A za čtvrté – na to, aby vám narostl sval, potřebujete hlavně tu kterou část těla zatěžovat. Tj. musíte mít energii cvičit, hýbat se, dělat dřepy nebo něco a vytvořit důvod pro ten růst. Svaly rostou z námahy, ne z proteinu.

A na tu energii potřebujete nějakou formu sacharidů, ne protein, protože protein je ta nejhorší forma paliva. V těle jsou i jiné mechanizmy, jak získat palivo z tuku nebo proteinu, ale ať chcete nebo ne, tak cukr je nejefektivnější a pro tělo nejsnadnější. Tečka.

2024 © Petr Růžička