A pak mi vytřel oči kopřivou…

9. 10. 2016
Petr Růžička

Včera jsem psal o tom, jak se liší zrak netrénovaného a trénovaného člověka.

“Když jsem se narodil, tatínek mi protřel oči kopřivou, abych ostře viděl. Od té doby musím nosit brýle.”.

Nebo tak nějak to psal Šimek a Grossman.

Žerty stranou – takže vy cvičíte pohyb jo? Jste jako “mover”. Pohybový specialista a máte na to certifikát? A kdo z vás cvičí zrak? Proč? Protože zrak je super důležitá věc – je to jedno z rozhraní vnějšího světa s vaším nervovým systémem. Co oči nevidí – tomu se nedá uhnout. To se nedá chytit. To se nedá zastavit.

Současný člověk se snaží většinu svých problémů vyřešit rychle, pokud možno s nimi neztrácet čas. Je přece mnohem důležitější dát auto do opravny nebo napsat mail. Ale, když je problém s tělem, tak ať je to rychle za mnou.

Bolí tě ručička? Do sádry. Bolí tě záda? Svaříme ti obratle (nebo ti ucvaknem kostrč – uááááá, strašný!). Bolí tě kolena? Tak hlavně nedělej dřepy.

Všichni dneska víte, že jsou i jiná řešení – rozhýbat to. Pohyb, hodně pohybu (a hlavně mi nepište, že “Ne pohyb, ale správný pohyb”. To je argument jak ze zvláštní školy). Na bolavá kolena jsou dřepy možná to nejlepší (podle možnosti a schopnosti). A o tom jsem psal hodně. To samé moje ruka a bolavé zápěstí.

A co oči? Špatně vidíš – brejle. Šihláš – brejle. Nedokážeš zaostřit na dálku nebo na blízko? Brejle. Nebo operace.

A co ten zrak trénovat? Nejsou tam taky nějaké svaly kolem? Nemůžou být trochu ochablé z toho, jak čumíme pořad do mobilů a počítačů?

oci

Co je hodinu třikrát týdně posilovat, ty oční svaly zatracený. Zaostřovat nablízko a na dálku. Kroužit, hýbat. Dívat se do extrémních pozic. Trénovat v šeru a ve tmě. Snažit se rozeznávat tvary a listy na vzdálených objektech. Co barvy? Jemnější a jemnější odstíny?

Zabývám se podobnými cviky už dlouho, roky a z vlastní zkušenosti vím, že to nese ovoce.

Něco málo konkrétního

  1. Dlouhou dobu jsem jezdil v tramvaji a zaostřoval jsem na okno (na tu šmouhy a uschlé kapky) a pak na domy, auta a lidi za tím oknem. A zase zpět. Jedním okem, oběma.
  2. Díval jsem se na šroubky v podlaze a chtěl jsem vidět detaily, hlavičku, kam směřuje drážka.
  3. Procvičujte obě oči najednou nebo každé zvlášť. Moje pravé oko je víc retardované, potřebuje víc péče.
  4. Vyberte si člověka nebo auto nebo něco v pohybu a snažte se je v periferním vidění udržet co nejdéle.
  5. Procvičujte extrémní polohy očí – hodně nahoře, hodně dole, vlevo, vpravo. Kroužete jedním a druhým směrem. Dejte každý směr a polohu 10x a uvidíte, jak budou oči unavené. Protože začaly pracovat.
  6. Tady najdete různé grafy, co jsou u doktora – vytiskněte si je a zkuste potrénovat.

Každý má jiné oči, stejně jako každý má jiná kolena. Někoho to pořád překvapuje, někoho ne. Zkuste cvičit oči, výsledky možná vás to překvapí.

Je to těžké? Ano. Funguje to….? Ano.

Jenom to (skoro) nikdo nedělá.

Tenhle článek je Tip z Batcave. Tenhle je veřejně dostupný, ostatní ne. Tipy z Batcave jsou moje znalosti, zkušenosti, cvičení, polemiky a tipy, které píšu každý den pro předplatitele

2024 © Petr Růžička