Reebok – be more human

27. 8. 2016
Petr Růžička

Málo věcí mě dneska fakt zvedne ze židle. Jedna z nich je v poslední době Reebok a jejich motto “Be More Human”.

Mám dost známých, kteří na Facebooku předvádějí nejrůznější kousky. Jedním z nich je nějaký Švéd nebo Nor nebo co a ten chlapík neustále ukazuje shyby na jedné ruce, front levers, stojky na jednom prstu (legrace…) a tak. Prostě věci, které 99% populace nikdy neudělá. Věci, které já taky trénuju, takže rozumím a chápu, jak je to obtížné a jaká je za tím práce.

A tak on tam dává ta videa a všude dává hashtag #reebok a #bemorehuman. Jak jsem následně zjistil, je nějaký Reebok ambasador nebo co, takže chápu – dělá vlastně svojí práci. Ale nějak mě to nadzvedlo.

Chápu, je to reklama. Ten záměr je takový vznešený a celkem jasný. Možná to někoho inspiruje (i když dlouhodobě o tom mám velké pochybnosti) k tomu, aby začal něco dělat (rozuměj – nakoupil si Reebok vybavení a šel si zacvičit).

“Be More Human”? Jako vážně?

Když jsem teď koukal na web, našel jsem fotky a videa a ti na těch médiích – to je moje krevní skupina. Hýbou se, dřou, makaj. Zvedají váhy, šplhají po provazech, mrskají s sebou na kruzích a stojí na rukou. Moje smečka. Moje bratrstvo. Cviči a potí se. A to jako znamená být víc člověk?

Kdyby Reebok marketingové oddělení přišlo s “Be Stronger”, “Be Better Athlete” nebo “Be More Athletic”. Ani nemuknu, naopak, high five a na osu si přídám kotouč. Nebo dva. Ale “Be More Human”? A u toho je někdo, jak dělá muscle-up? Nebo běží s obličejem plným bahna Spartan Race? Dělá CrossFit? Znamená tohle vážně “Be More Human” – být víc člověkem?

Jsem jeden z prvních v řadě, kdo vám začne vysvětlovat, že člověk by se měl víc hýbat – o tom je celý tenhle blog a moje současná práce. Ale život je přece mnohem víc, ne? Je tesař, kuchař, prodavačka, lékař nebo zahradník míň člověkem, protože nezvedá činku a nepotí se někde v tělocvičně?

“Be More Human”, verze 2.0

Buďte víc člověkem. Starejte se o svoje nejbližší. Vstaňte stokrát za noc ke svému miminku, když ho v noci bolí zoubky a má horečku. Věnujte čas svým známým, uvařte jim dobrou večeři a užijte si krásný večer u dobrého jídla a pití. Hrajte si se svými dětmi. Smějte se a plakejte, tancujte a líbejte se. Cestujte a poznávejte. Učte se. Vyučujte. Užijte si spoustu sexu se svojí partnerkou či partnerem.

To, možná, znamená “být více člověk”. Možná. Ale určite si k tomu nepotřebujete koupit ani boty, ani bundu, ani tepláky. Reklama je navoněná zdechlina.

2024 © Petr Růžička