Aktualizace operačního systému

21. 8. 2017
Petr Růžička

Hodně (a často) přemýšlím, jak vysvětlit lidem, příbuzným, potencionálním i současným studentům, co vlastně cvičíme a proč. A pořád s tím mám trochu problém. Tohle je další článek, kterým to zkusím vysvětlit, kapku z jiného úhlu.

Od každého trochu

Pracujeme na síle? Ano. Na koordinaci? Jistě. Postřeh? Trénink očí? Meditace? Hry? Mobilita? Rytmus? Milión dalších nepojmenovaných a nevyřčených vlastnostní a kvalit? Ano. Na všechno ano. Ani z jednoho nemáme modlu, ani jedna z těch kvalit nepřevládá.

Prostě se hýbeme. Hodně, různě, často. Proč? Hm…

Aktualizace

Ido často používá příměr “aktualizace”, z IT světa, kdy si stáhnete nový “update” aplikace (nebo spíš operačního systému) a ona začne pracovat jinak. Možná a doufejme lépe… Ale po delším rozhovoru s jedním kamarádem jsem zjistil, že vůbec nechápe, jak to funguje, protože nevnímá IT stejně jako já. Ten příměr není úplně přesný, nejsme počítače, ale pro teď nám poslouží vcelku dobře.

Vezměte si svůj telefon, resp. to zařízení, co máte často u sebe a mimochodem umí i telefonovat. Jinak taky umí prohlížet fotky, umí fotit, koukat na Facebook, zapisovat poznámky, hrajete na tom hry…. Umí to hodně věcí, stejně jako vy (vy toho umíte mnohem víc :).

Ten telefon má operační systém (dále jenom OS), jakýsi základní program, který ho nastartuje a řídí. Jak se dotýkáte obrazovky, kdy zhasne, kdy se vypne, kdy má vydat zvuk. A pak na něm jsou aplikace – některé od výrobce, některé jste si možná stáhli z App storu, ty napsal pravděpodobně někdo jiný než ten, kdo napsal OS.

Výrobce třeba dodal “Poznámky”, ale vám víc vyhovuje Evernote, takže na tu samou funkci, psaní poznámek, používáte jinou aplikaci. To samé platí pro klienta pro email, prohlížeč Interfernetu atp.

Výrobce telefonu (a operačního systému, té “základní” aplikace) ale nevytvořil třeba aplikaci na Facebook, už vůbec ne Runtastic na běhání, ani hru, na které si ujíždíte poslední dva týdny. Ale všechny zmíněné apky využívají operační systém, to, co poskytuje – Evernote potřebuje OS pro řízení a ovládání klavesnice, doteků, nahrávání souborů, polohových služeb a co já vím ještě.

Aplikace bez OS nepoběží. Dobrý OS může znamenat dobré aplikace. Může, není to nutně tak, určitě dokážete napsat katastrofální aplikaci i na dobrém OS.

Člověk verze 2.0

Člověk má v sobě určitý “operační systém”. Nastartuje, naučí se lézt, chodit, sedět, stát, běhat (aniž ho to někdo nějak strašlivě učí). Některé aplikace jsou vrozené, některé se musíte naučit. Některé vrozené reflexy vám v určité situaci zachrání život, ten samý reflex bude mít v jiném kontextu devastující účinek. Ne vždy je je příroda (a základní funkce našeho OS) optimální, někdy je to naopak.

Dejme tomu, že máte jistý vrozený OS. Třeba volejbal není nic vrozeného, stejně jako asi bruslení nebo BJJ. Naproti tomu chůze, běh nebo sed na zemi je dost vrozená schopnost. Takže volejbal, golf nebo box jsou aplikace – někdo je napsal. Člověk jí vymyslel, dal jí formu, pravidla a je to dneska aplikace, která funguje díky tomu základnímu lidskému OS.

A zpět k telefonu – pokud jste šikovný výrobce a víte co děláte, ideálně vlastníte jak hardware tak i software (hm, jenom Apple…), tak pokud aktualizujete operační systém a uděláte to dobře – vylepšíte všechno. Rychlost startu telefonu, reakce na klávesnice, najednou to umí diktovat, rázem jsou lepší mapy atp. A ano, pokud uděláte chybu, může to celé taky fungovat mnohem hůř :o)

Ale důležitá věc – jestli se to povedlo, nový OS nastartuje a telefon běží lépe a radostněji – je velká šance, že většina vašich aplikací poběží také lépe. Možná je nemusíte ani nijak měnit, prostě ty základy fungují lépe – aplikace taky bude lepší. Třeba rychleji naskočí, protože OS lépe pracuje s GPS signálem, tak Runtastic bude mít přesnější lokalizaci, hra použije novou knihovnu (kterou někdo pracně přepsal, ale na venek to vypadá stejně). Možná bude třeba drobných úprav, ale možná ne.

Někdo změní OS a změní se i aplikace. Jako vývojář můžete vylepšovat aplikaci, předělat některé její části. Jako člověk můžete trénovat specificky pro basketbal, golf nebo tenis – techniku, dráhu, taktiku hry. A do jisté míry se budete zlepšovat, protože sakra aby ne, pokud jenom zvedáte činky, bylo by divné, kdyby vaše tělo nezesílilo.

Co ale bude možná trochu divné, když budete žonglovat, mrkat, dýchat, lézt po čtyřech, uvolňovat a protahovat, házet s tenisákem, skákat jak blecha a točit s tyči – a najednou budete lépe jezdit na kole. Nebo na koni. Nebo budete lépe hrát volejbal (o čemž jsem pravda ještě nepsal), fotbal nebo jezdit na snowboardu. Bez jedné vteřiny na koni, kole nebo snowboardu.

Ještě jednou to zopakuju – proběhne aktualizace OS a aplikace začne fungovat lépe. Aniž se změní ta aplikace samotná. Můžete přepisovat tu apku horem dolem – ale možná narazíte na limity operačního systému. O hardware, tj. rychlosti procesorů, pamětí atp. ani nemluvím, bavíme se jenom o programech.

Stejně jako u člověka – máte vrozené určité schopnosti, umístění svalových úponů, páky, délku vašich končetin – to prostě nezměníte, musíte se naučit pracovat s tím, co máte k dispozici.

Stáhnete si aktualizaci….

Takže si stáhnete aktualizaci, pomodlíte se a … Začnete jinak chodit – lépe. Aktualizujete svůj OS a… zjistíte, že jinak hrajete tenis, lépe. Strávíte trochu (no dost) času na našich lekcích a… budete lépe hm, co? Všechno.

Dalo by se jistě argumentovat, že taková aktualizace je vlastně jakýkoliv trénink. Není. Ten “update” o kterém mluvím já, je víceméně trvalý. Není to nárůst síly (ta časem zmizí), ani větší svaly (ty taky zmizí), ani větší vytrvalost nebo dobrý pocit po masáži(to už vůbec nebývá trvalé). Tohle jsou změny ve vaší hlavě a jak se jednou provedou, je velmi obtížné je vrátit zpět. Stejně jako aktualizaci iOSu. Je to tam vypálené.

Jenom to nikdo nechápe, protože se každý zuby nehty snaží vylepšovat ty svoje aplikace – hrát víc basket, víc fotbal, víc boxovat. A bez toho to nejde – tu aplikaci musí někdo napsat, definovat a udržovat v chodu. Vrozené “aplikace” (ty od výrobce) nejsou často optimální a naopak – ty, co se naučíte budou fungovat lépe než to, co máme od přírody. Přiroda neoptimalizuje….

Ale taky je možné vylepšit tu základní vrstvu. Protože to, co děláme, co cvičíme, je aktualizace vašeho operačního systému. Na novější, lepší verzi.

2024 © Petr Růžička