Ani jeden pád…

31. 7. 2017
Petr Růžička

Před pár dny mi napsal můj student a kamarád Martin. Celý život jezdí na kole a byl svého času profík. Má naježděno 1000xvíc, než já nastáno na rukou 🙂 Cvičí se mnou už nějaký čas a hodně se změnil. Tedy to, jak se hýbe, co se s ním děje, jak reaguje… On to sice nevidí, ale to je normální – málokdo to vidí.

Výsledky

Ty výsledky nejsou v Martinově případě muscle-up, 10 kilo dole nebo 2xBW na pozved. Ani velký biceps, ani ani ani… Spíše, stejně jako u jiných, jsou to nenápadné, skoro neviditelné změny operačního systému člověka. Toho základu, který se snažíme vylepšovat tim, co děláme. A který změní ve výsledku skoro všechno….

Závod, kterého se nedávno zúčastnil byl dobrým měřítkem jeho pokroku (kdybych jel já, dopadnu velice brzo někde na stromě…). Posuďte sami.

p2416501103 o655301551 5

Dopis

Ahoj Petře, asi to bude 11. mail na totéž téma….

Vrátil jsem se BC Bike Race v Kanadě – nejhezčích sedm dnu ježdění, co jsem kdy zažil. Hodne těžký, hodně technický. Moje vstupní parametry znáš: nadváha, 50 let… oslavil jsem kulatiny tam, šestý den. Vlastně to byla ta hlavni motivace.

Jel jsem to už před třemi roky a to jsem před tím dva roky jezdil, hubnul a tvrdě se připravoval. Teď jsem jezdil asi polovinu toho, co tenkrát, ale začal jsem s tebou cvičit (dve mizerné hodiny týdně, posun v tělocvičně sotva postřehnutelný). A taky jsem trochu plaval.

Rozdíl v BC Bike Race tehdy a ted:

• ted denně o půl hodiny rychlejší, v celkovem pořadí skoro o 100 mist lepší pořadí (650 startujících),

• tehdy spousta pádů a jen zázrakem zranění jen drobná, teď žadný pád, ŽÁDNÝ!

• tehdy úplně fyzické dno a zoufalost už po třech dnech, bolavá záda, roztřesené ruce, motorika stoletého starce…., teď pohoda a absolutní „užívání si“

• tehdy jsem dlouho nechtěl kolo ani vidět, teď radost a chuť do dalšího pohybu

• tehdy odstrašující zážitek, teď extáze a radost

Fakt je to tím? Tím cvičením?

Můžeš analyzovat, co se s cyklistou děje při překonávání těch technických úseků. Je s podivem a nikdy v minulosti bych to nepřipustil, kolik fragmentů z toho vlastně spolu děláme… Ano – šlapání je něco jiného, ale cyklistika, především pak horská a především pak ta poněkud extremní, není jen šlapání!

Díky

Martin

Konec citátu 🙂

A ukázky

BCBR 2017 Day 5: North Vancouver from BC Bike Race on Vimeo.

BCBR 2017 Day 3: Earls Cove to Sechelt from BC Bike Race on Vimeo.

A fakt je to tím?

Dokázat to nemůžu, ale asi ano, to co děláme je divná věc :). Pokud by Martin dělal dřepy s činkou, do toho skákal přes švihadlo a obden dělal 1000 angličáků, tak asi bude fit, ale to jak jezdí zůstane víceméně nezměněno. Jízda na kole je jak aplikace na vašem telefonu. Změníte operační systém a změní se i funkce té aplikace.

A když to děláte dobře, tak se změní k lepšímu.

2024 © Petr Růžička