Ido Portal Movement Culture

25. 7. 2017
Petr Růžička

Movement Culture

Na Facebooku je skupina, kterou založil Ido Portal a jmenuje se Movement Culture. Studuji s ním velice úzce už roky, ale teprve nedávno mi došlo, co to jméno vlastně znamená. Teď, když jsem v Berlíně Ida viděl v tričku s opičkou a nápisem Movement Culture, napadlo mě to sepsat.

Videa a triky

Ve zmiňované skupině se objevují videa s tím, co kdo dokázal nebo na čem pracuje, zajímavé triky, občas dotaz, občas nějaká ukázka z Idova semináře nebo z jeho vlastního tréninku. Dneska má Movement Culture skoro 50 tisíc lidí.

Ale “Movement Culture”? Pohybová kultura? WTF? Dlouho jsem to nechápal.

Nedávno jsem byl ve Švýcarsku u mojí známé, nějakou dobu chodila ke mně na hodiny a dost jsme spolu diskutovali problematiku pohybu, možností a lidského těla atp. Jako instruktorka pilates měla o hodně jiný názor než já, ale o to bylo zajímavější. Na a tak jsme tak někde u Zurichu, lezeme si po kopcích a najednou Petra zmínila něco o “single tracku” pro horská kola. A já koukám, jak tam někdo sviští v lese na kole a pokyvuju – jojo, single track, to je to kolo s jednou rychlostí, že ano.

Ne, jasně že není, to je single speed… Já truhlík. Single track je cesta, po které jede jedno kolo a nemusí se bát, že se s někým po cestě srazí. A tam mi to tak nějak došlo – v lese, v Zurichu, na kopci.

Kultura

Ten, kdo jezdí na horském kole a pohybuje se v partičce podobně založených lidí, má velký přehled o tom, jak se jezdí. Na čem se jezdí. Kde jsou dobré trasy v okolí. Jak se opravuje kolo a čím. Jaký je slang používaný té skupině, jaké jsou chrániče a přilby, zná firmy a nové trendy v kolech. Zná dobré jezdce a samo – taky sám hodně jezdí.

Pokud hodně svištíte na lyžích, orientujete se ve značkách lyží a technologii výroby. Chápete, jak se jezdí a víte kde. Třeba zvládnete heli-skiing, takže tím se vám rozšíří obzory a budete znát víc. Máte víc možností jak jezdit, znáte povrchy, různý sníh a na míru “upečené” botky. Znáte dobré jezdce a jezdíte za zimou – procvičujete svoje umění, svojí dovednost.

To je kultura – znalost, dovednosti, možná jistá obscese v tom daném oboru nebo zájmu.

Nechci mému učiteli vkládat slova do úst, ale to, co asi Ido myslel tím “Movement Culture” není pohybová kultura. Je to spíš sdružení lidí, které zajímá pohyb. Ne pohyb jako gymnastika a stojky. Akrobacie a shyby na jedné ruce. Vzpírání. Ale taky tenis. Fotbal. Jóga a box, bruslení a plavání. Tanec. Cirkus. Dýchací techniky, sprint a běhání. Ošklivý pohyb, hezký pohyb, bezpečný pohyb, nebezpečný pohyb. Nejde o vrcholné výkony, nejde ani o super zdraví a dlouhověkost (to mohou, ale nemusí být atributy, které člověk, zajímající se o pohyb bude mít). Nejde ani o rehabilitaci (i když většina věci, co děláme je hodně, hodně terapeutická). Jde trochu o schopnosti, o zájem a znalost. Znalost vidět dál a hlouběji než ten který sport, jeden pohybový vzor nebo cyklus. Dál než anatomie a latinské názvosloví.

“…musíte to umět vysvětlit, musíte to umět předvést a musíte to umět naučit…”

Ido Portal

Ta obrovská množina lidského pohybu, do které spadne v podstatě cokoliv… Generujete explozivní sílu (házíte míč, někoho boucháte něco nakopnete) – musíte “nějak” organizovat páteř. Musíte nějak udržovat rovnováhu – a u toho organizovat páteř. Určitým způsobem přenášet váhu, umět chodit (ne není to vůbec jednoduché…) i padat, skákat i tuhnout, uvolňovat a se i zlepšovat mobilitu, pracovat s dechem a emocemi. Možná překonat strach. Rozpoznávat rytmus vlastního těla a umět ho generovat, narušovat nebo diktovat. Sledovat věci periferně nebo soustředěným pohledem. Umět se hýbat rychle nebo pomalu. Regenerovat, analyzovat, chápat. Pohyb v tom nejširším slova smyslu. Je toho hodně. Moc na jeden život.

Movement Culture” jsou lidé, které tohle zajímá – chtějí se, hm, hýbat. Nic víc, nic míň.

Nicméně to neznamená, že děláme každou “pitomost”. Ido si pečlivě, přepečlivě vybírá, co dělá a co nás učí. Ne všechno, co je obtížné nebo zábavné má nějaký další přínos. Zdaleka ne. Na každý dril nebo hru, metodu a nápad připadá 100 dalších, které Ido zkusil a zavrhnul, protože mu to nedávalo (ať už z jakýchkoliv důvodů) smysl. Obtížných a namáhavých cviků je nekonečně – ne každý vás ale bude pohybově rozvíjet.

Proto si velmi vážím toho, co nás Ido učí – nikdo, nikdo takhle nepřemýšlí a neanalyzuje tuto oblast jako on.

“Pokud to nedokážete vysvětlit 6ti letému dítěti, tak tomu sami nerozumíte.”

Albert Eninstein

Asi to nechápu

Asi to ještě nechápu úplně jasně. Asi v tom hledám věci, které tam nejsou a moc to pitvám. Zatím to nedokážu asi vysvětlit jinak a ani lépe. Ale ten název pro mě byl tak trochu koan, přemýšlel jsem o tom hodně a často a v tom lese se mi rozsvítilo, možná jsem na chvilku i zazářil :).

Takže tak – Movement Culture.

2024 © Petr Růžička