Alfa a Omega

18. 4. 2016
Petr Růžička

V bibli se říká “Já jsem Alfa i Omega, praví Pán Bůh, ten, který jest a který byl a který přichází, Všemohoucí.” Každý asi ví, co to znamená, když je někdo “alfa”. Alfa je vůdce, vůdčí osobnost skupiny. Nejsilnější (možná i nejagresivnější třeba vlk), který má výsadní postavení, vede svojí skupinu, stará se o ní a bojuje za ní.

Na druhou stranu ho všichni uznávají, všechny samice s ním chtějí mít vlčata, protože budou mít velkou šanci na přežití (nebo taky ne, když se objeví nový alfa…, záleží na době březosti a výchovy mláděte, ale to je jiný problém a ten sem nepatří).

Tohle je celkem jasné, je to vidět (skoro) v každé skupině a společnosti. Taky je jasné, že občas alfu někdo vyzve a ten buď svoje postavení obhájí nebo ne… A pak je nový alfa vlk.

Každopádně zahyne alfa – přijde nová alfa (nejčastěji záloha, beta vlk) – alfa je nahraditelná pozice a když začnete studovat chování zvířat, tak to může být dost nevděčná pozice.

Ido teď na Movement Campu mluvil o něčem jiném – o roli “omega”. Mluvil o tom v souvislosti s tím, že alfa je vlastně nahraditelný status.

Vztaženo k pohybu – naučíte se jeden pohyb, ovládnete ho a je z něj “alfa”. A pak si vezmete další pohyb a zase se ho naučíte a tak pořád dokola. A jednou vás to přestane bavit a chcete jít dál – ovládnout to všechno najednou. Jak? Najdete “omegu”. Mluvíme o tom, že něco je “alfa i omega”, začátek i konec.

“Omega” ve zvířecí hierarchii je ten na chvostu skupiny. Nicméně pohled na omega roli zvířete ve skupině se mění a někdy se jako “omega” neoznačuje ten, kdo je nejvíc podřízený, ale ten, kdo tu skupinu spojuje dohromady. Velice důležitá role.

Umře alfa, přijde nová alfa. Umře omega – umřou všichni.

To, co jsme se teď trochu (fakt trochu, bude to ještě chvilku trvat) učili souvisí s tím, čemu Ido říká “omega klíč”. Něco jako univezální klíč ke všem místnostem – něco, co má nezastupitelnou roli. Místo toho, učit se pokaždé nový pohyb a nový trik, novou pozici – naučte se “univerzální” pohyb. A tím dostanete přístup k 99% pohybům. Dělali jsme to už v Tel-Avivu, teď mě Movement Camp utvrdil v tom, že jsme na správné cestě – cestě k univerzálnímu omega klíči. Zní to asi zvláštně, ale je to tak.

Takže možná není všechno o tom být alfa, ale najít omega…

2024 © Petr Růžička