Chcete změnu?

6. 4. 2016
Petr Růžička

Chcete změnu? Tak si jí udělejte sami. Nečekejte ani na stát, ani na sousedy, ani na pondělí.

12901532 579544098875292 8188304154494190441 o

Co se týká faktu, že se fyzická aktivita naší populace zhoršuje, děti jsou obéznější, nemotornější a málo se hýbou – na to není ani potřeba studie, stačí zdravý rozum a dívat se všude kolem.

Osobně si nejsem jistý, jestli se to někdy ještě změní, pokud budeme pracovat, žít a vyrůstat v prostředí, kde není potřeba se hýbat. Nemáme důvod se hýbat.

Dnešní dospělí na mě koukají divně, když dělám dřep na zastávce v metru a čtu si. Je hodně lidí, co se dnes dřep musí učit (WTF…), nedokážou dřep udělat natož v něm pracovat nebo odpočívat. Co jejich děti? Ty s tím taky budou mít asi časem problém, příklady totiž táhnou. A děti těchto dětí? To bude teprve mazec… Ale zpět k tématu – nic nás nedonutí ke změně životního stylu, pokud naše prostředí nevyžaduje pohyb a aktivitu (pokud sami nebudeme chtít a nezačneme se mrskat). Pokud máte v práci sedavé zaměstnání – nemusíte se hýbat. Pracujete v sedě. Není důvod vstát, pokud nemusíte (ať je to řidič, programátor nebo účetní). Nemáme důvod se hýbat.

Pohyb po městě? Auto. Většina aut je poploprázdná, sedí tam jeden člověk. A když MHD tak nastane “hon” na sedačky, jakmile tam člověk vleze. Opět – není důvod se hýbat. Pěkně v klidu, neunavit se, máme dost náročnou práci, koníčky a tak. Zasloužíme si sednout si, ne? Ne. Skoro všechno můžeme dneska dělat bez pohybu – práci, dopravu, zábavu, jídlo. Nemáme důvod se hýbat.

Jestli se máme hýbat, tak potřebujeme důvod. A “memíčka” nezaberou. Ani motivační videa. Ani nápisy na tričku. Ani zdraví (změny jsou tak hodně daleko a pivo a pizza blízko). Na bolesti je Ibuprofen nebo skalpel. Nemáme důvod se hýbat.

Pokud nezměníme svůj postoj k práci, zábavě, k životu, pokud možná celé pracovní prostředí nebude vytvořeno tak, aby to člověka nutilo se zvednou a někam jít (kromě oběda, cigára a kafe), pokud infrastruktura města nebude nastavena tak, že budete muset jezdit na kole nebo chodit pěšky (bude tam buď silná penalizace nebo to prostě nepůjde), tak se nic nezmění a bude to stejně špatné jako teď a ješte horší. Dokud nevytvoříme sami sobě, a časem svým blízkým a přátelům doslova důvod být aktivní, mít pohyb jako součást života a každého dne, tak se nic nezmění.

Vy, co čtete moje články, chodíte na moje semináře a pravidelně cvičit – uvědomte si, že jste vyjímka. Protože my se dneska nepotřebujeme hýbat.

2024 © Petr Růžička