Dřep na špičkách

10. 2. 2016
Petr Růžička

Přátelé, kamarádi, chlapci a děvčata. Dřep na špičkách je uplně normální věc. Bez zátěže. I se zátěží. Je to normální a koleno by to mělo ustát. Dokonce bych argumentoval tím, že pokud to neustojí, tak nemáte v pořádku kolena. Je potřeba pečlivě rozlišovat techniku, co vás někdo někde učí (a která se používá na zvedání činky, tj. potencionálně velké váhy) a normálním životem, fyziologicky normální situací. Je tam větší tlak (patellofemoral stres) než při dřepu na plných nohou? Jistěže ano. Měla by to vaše noha zvládnout? Jistěže ano.

Je naprosto jasné, že na špičkách nezvednete větší váhu, než při “low-bar squat just below parallel”. Ale to neznamená, že by jste to neměli dělat. Můžete si u toho ublížit? Jistě, to na schodech v metru taky.

Ale když se pomalu pomaličku připravíte, vaše nohy vám poděkují. Dřív se takhle cvičilo normálně, ja takhle taky cvičím normalně, dokonce se takhle každý den hýbu ve svém životě. Najdete celou řadu případu ve sportu i v normálním životě, kdy se to prostě stane nebo se to hodí.

drep na spickach

2024 © Petr Růžička