Field Strong

13. 4. 2016
Petr Růžička

Když jsem psal o “umělé” síle z posilovny a organické síle, kterou máte z jiné praxe (třeba ze zápasu), vzpomněl jsem si na Johna Welbourna a jeho program Field Strong. Volně přeloženo – být silný na pole. Nebo spíš síla z pole 🙂 Známým faktem je, že pokud vezmete chasníka z vesnice, co od té doby, co začal chodit maká na statku a v 16ti, 18ti letech ho přesadíte do posilovny, velice rychle tam z většiny lidí udělá fašírku. Možná nebude nejsilnější, možná nebude umět techniku, ale bude to prostě “chasník”.

Tenhle typ člověka je “field strong”, má sílu, vytrvalost, silovou vytrvalost, má sílu ve vśech možných úhlech a konfiguracích a směrech. Ne jenom ve “správných úhlech” a pozicích. Asi nejbližší, jak se k tomu se dá přiblížit uměle je strongman trénink nebo zápas.

Field Strong

Vezmete chasníka, dáte ho dělat dřepy, pozvedy a benchpresy a on tam většinu lidí rozcupuje. Buď hned nebo velice rychle. Vezmete někoho, kdo dělá dřepy, pozvedy a benchpress a dáte ho na statek, celý den házet seno, kydat hnůj, opravovat stroje, držet koně, dojit krávu, nosit pytle a bude mít celkem problém.

Nejde o to, že to nezvládne, ale není to jenom o síle, o ideálním nastavení, není žádný “rest day”, žádný odpočinek – prostě kravy se musí dojit každý den a když je potřeba sklidit, tak se maká od nevidím do nevidím. A takhle to jde měsíce a roky.

Welbourn se nedávno v jednom podcastu bavil s Mark Rippetoem, diskutovali tohle téma. A John W. se Rippetoa ptal, jak to udělat naopak, jak v posilovně připravit týpka a udělat z něj chasníka. Odpověď byla :

“…já nevím Johne, já fakt nevím…”.

Jestli chcete být “field strong”, mít funkční (ding ding ding, použití zakázaného slova) sílu, najměte se na pár měsíců na stavbu, dělejte automechanika nebo v lese dřevorubce. Pár měsíců. A pak se zkuste vrátit ke svým činkám. Budete koukat a ostatní taky.

2024 © Petr Růžička