Jak cvičit na mateřské dovolené

11. 6. 2014
Petr Růžička

Existuje spousta knih, článků a rad o tom, jak cvičit, kdy cvičit a odvážnější dokonce radí, jak žít nebo kolik hodin spát. Pak se vám narodí potomek a jak už to tak býva, tato radostná událost vám převrátí život naruby – spíte 4 hodiny denně, všechno vás bolí a už jste si dva dny nevyčistily zuby, protože jste to zatím nestihly. Nicméně pohyb je potřeba, máte velké cíle a musíte trénovat. Tak co s tím?

Když se nám narodila dcerka měl jsem to štěstí, že jsem první rok byl se svojí ženou (a dcerkou) doma. Snažil jsem se sdílet všechno, co šlo (některé věci zatím nezvládám, třeba kojení) a mám tak velmi dobrou představu o tom, co obnáší starat se o mimiňáka na plný úvazek. Resp. na půl úvazku :o).

První měsíce s mimiňákem

Takový mimiňák nám dlouho (asi rok a něco) vstával v 5 ráno. Někdy třeba ve 4:30. Chce se bavit a jíst, někdo mu musí broukat nebo ho nosit na rukou. Od brzkého rána tedy ani nestihnete snídat a už se to točí kolem nového středobodu vesmíru.

Pak se nevyspalý potácíte nakoupit (s kočárkem) a protože bydlíte ve starším domě, běháte (s kočárkem) do schodů a ze schodů.

Kočárek se blbě drží – není to malá pěkná železná koule, ale asymetricky naložená činka. Zvlášť když miminko spí a musíte opatrně, nenaklánět a hlavně nevzbudit. Prostě zvláštní objekt na nošení.

Stejně jako činka i kočárek časem těžkne – mimiňák roste a vy jste venku nakoupili hromady masa, zeleniny a ovoce (doufám…). Nejdřív jsem to bral sportovně a doslova jsem do schodů s kočárkem běhal, pak už jsem jenom funěl, skřípal zuby a kočárek pomalu do schodů nosil. Všeho moc škodí.

Denně chodíte na dvě až tři procházky s kočárkem. Teplo, zima, pořád. Moje vzdálenosti byly pokaždé plus mínus 10 km jedna procházka (měřil Runtastic na mobilu). Někdy jsem chodil s 10 kg vestou, aby to bylo výživnější.

kocarek_v_zime

Tam někde uvnitř spí Rozárka

Když nejste venku na procházce nebo nenakupujete, tak vaříte pro mimiňáka a zbytek rodiny. Víceméně permanentně něco uklízíte – oblečení, hračky, jídlo, oblečení, hračky, jídlo… Mimin se chce nosit, takže zvládnete tajné umění krájení chleba, masa i zeleniny jednou rukou.

Připomíná vám to něco?

Jak se mimin stává těžším, bicepsy rostou… A záda se začínají pomalu ozývat.

Jak se zvedá miminko?

Denně se miminko vznese do náruče mnohokrát, takže uděláte stovky opakování se stále rostoucí vahou a jenom doufám, že víte jako zvedat váhu ze země, jinak to bude bolet. Dost maminek má bolesti zad a není se co divit.

Mimiňák se zvedá za každých okolností a bez rozcvičení, když pláče, je potřeba zatnou zuby a zvednout. A zvedá se často. Z postýlky. Z vaničky. Ze země. Z houpačky. Dáváte ho do a vyndaváte z autosedačky. Nejdřív je to švanda, malinkatej mimin, ale jak roste a těžkne, je to pro vás dost divná poloha – žádný symetrický deadlift vám tady moc nepomůže (kromě větší tolerance na chybu), protože jste zkroucení, pootočení, naklonění, každou ruku jinde a mimin spí, takže hlavně pomalu a opatrně.

Připomíná vám to něco?

Pečovat o dítě a rodinu je dlouhodobá, dalo by se říct vytrvalostní aktivita (a trvá celý den a někdy celou noc a je to na dost dost dlouho), kterou často dokonce vykonáváte se zrychleným tepem. Fakt vám to nic nepřipomíná? Dlouhodobá vytrvalostní aktivita?

Dalo by se možná říct, že být rodič je fakt dost výživné kardio. A vy si chcete jít zaběhat?

Dalo by se možná říct, že být rodič je fakt dost výživné kardio.

Vracejte se do rovnováhy

Tělo má rádo rovnováhu a čím víc ho v rovnováze udržujete, tím víc vám dovolí. Odemkne vyšší výkon, protože mu nic nebude bránit nebo omezovat. Představte si, že v józe děláte jenom záklony. Dříve nebo později vám budou chybět předklony, tělo je jako bonzai a začne se “předělávat” do záklonů. Nebo cvičíte v posilovně a makáte bench press (tlak kolmo k tělu). Opět dříve nebo později, pokud nebudete taky dělat tah kolmo k tělu (nějakou formu tahu, veslování, přítahů), tak se nejen nebudete posunovat dopředu, ale možná půjdete s výkonem zpátky. Tělo v nerovnováze = unavené a pokřivené tělo. Buď už prodělalo zranění nebo ho to brzy čeká.

Já sám jsem toho měl často “plné kecky” a myšlence na CrossFit WOD nebo jiný intenzivní nebo vytrvalostní výkon jsem se musel pod vousy smutně usmívat. Když spíte 4 hodiny denně, celý den běháte kolem rodiny, vytrvalosti a ani času moc nezbývá. Asi jsem měkkej, holt nejsem Navy Seal. Musel jsem svůj tréning dost přehodnotit a hodně poslouchat to, co mi tělo říkalo.

Tak jak jsem cvičil?

Nikoho asi nepřekvapí, že jsem dělal jsem hodně dělal silový tréning, dlouhé pauzy, dostatek odpočinku. Hodně shyby, hodně kliky, hodně zdvihy nad hlavu. Hodně jsem se protahoval. A to skutečně hodně, pokud dvě hodiny uspáváte mimiňáka ve stoje, chodíte s ním po pokoji a máte ruce skoro v křeči, vašim zádovým svalům, ramenům nebo hrudníku udělá protahování moc dobře. Hodně rotací. Hodně mobility kyčlí. Cvičil jsem když to šlo – 3 minuty tady, 20 kliků tam, protáhnout záda 45 vteřin zde. Člověk najde, občas, malinkaté chvilky a ty je potřeba využít. Na hodinu a půl v kuse jsem, na nějakou dobu, musel zapomenout.

Takže využijte ty chvilky, kdy si hrajete na hřišti (nemusíte přece sedět na lavičce ne?), na něco čekáte (na pošte, u doktora) nebo koukáte na večerníčka. Za večerníčka se dá stihnout dost a dost kliků. Nebo můžete koukat v dřepu. Na malou chvilku jsem oprášil ketlebelly. Prostě dělejte to, co vašemu tělu chybí a zlepšíte se – to platí i na otcovské dovolené.

miminko_a_kettlebells

Od svých studentů chci, aby co nejrychleji začali přemýšlet sami a sami si začali utvářet a modifikovat trénink. Aby vnímali, co se děje. Ja mohu ukazovat cestu, ale kráčet po ní musí sami. Nikdo kromě vás nežije ve vašem těle, takže neví, co vás kde bolí a jak se cítíte. Poslouchete, co vám tělo říká a podívejte se na to, co v životě celý den děláte. A co vám chybí. Co vám pomůže vrátit vaší rovnováhu.

Pomoc, co mám vlastně dělat?

Takže co myslíte, co vám pomůže? Přečte si ještě jednou ten odstavec o tom, co znamená se starat o mimiňáka (pokud to zrovna neprožívate). Co poradíte sobě nebo ostatním? Co děláte hodně a čeho máte naopak málo? Myslíte si, že na mateřské dovolené potřebujete cvičit biceps? Nebo si zaběhat? Jako další dlouhodobá vytrvalostní aktivita? Nebo zvedat něco mnohokrát ze země?

Možná ano. Možná ne. To musíte vědět jenom vy. Je to vaše tělo.

2024 © Petr Růžička