Pohybové akvárko

7. 3. 2018
Petr Růžička

Rád sbírám náměty a inspirace mimo svůj obor. Věřím, že to je něco, co mě může posunout. Vykouknout na chvilku z akvárka plného pohybových rybiček a ukázat úplně jinou cestu nebo směr. Protože od těch, co se dobře hýbou, se často nenaučíte, jak podnikat. Často je to spíš naopak – tak takhle to dělat nemůžu, nebudu a nechci.

Velkou školou pro mojí současnou práci byla japonská desková hra Go. Hodně, hodně odlišná od “evropského” (v uvozovkách, protože to sice hrajeme v Evropě, ale šachy pochází z Indie nebo Iránu. Možná z Číny) šachu, má totálně jednoduchá pravidla. Jeden typ figurky. Masivní a extrémně obtížné možnosti hry.

Dalším zdrojem byl podcast a přednášky chlapíka jménem Horace Dediu. Původně analytik z Nokie, později freelancer na volné noze komentující vývoj na IT trhu, převážně mluví o firmách jako Apple, Google, občas Facebook. Taky ho hodně baví mobilita (ale jako přesun lidí – auta, kola, doprava a tak :). Srovnává, analyzuje, komentuje. Od něj jsem se postupně (za ty desítky naposlouchaných hodin) naučil asi víc, než za celé studium na VŠ.

Proč jsem vybral zrovna tyhle zdroje? Co mě naučili a jak jsem podle toho začal řídit svojí firmu? Přijďte si poslechnout mojí přednášku na workshopu nazvaném “To okolo“.

Bude to famózní.

2024 © Petr Růžička