Posvátná kráva

26. 6. 2014
Petr Růžička

Jsme asymetrické bytosti. Levá polovina naší tváře je jiná než pravá. Téměř všechny naše orgány jsou uloženy asymetricky. Rozdělujeme se na praváky a leváky. Náše zkušenosti, preference, historie zranění, sport – náš život – to všechno asymetrii jenom prohlubuje.

“Jsme asymetrické bytosti.”

Jsem trochu nakřivo…

Je mi teď něco přes 40 let a většinu svého života jsem seděl před počítačem. Pravá ruka na myši, levá na klávesnici. Strávil jsem stovky hodin za volantem auta – levá ruka na volantu, pravá ruka na řadící páce. Jsem pravák. Telefon si někdy držím u hlavy ramenem. Jako malý, 7-letý džudista jsem měl naštíplý obratel. Měl jsem natržené vazy v pravém koleni, zlomené prsty na pravé noze, pravá klíční kost to po autohavárii taky jednou nedala a byl jsem skoro dva měsíce v korzetu.

Abych to vrátil všechno zpět, musel bych stovky hodin řídit auto v Anglii a další tisíce hodin mít počítačovou myš nalevo. Naučit se psát levou rukou a popsat mnoho stran školních sešitů. Polámat si levou stranu těla. Jistě uznáte, že to není úplně reálné. Suma sumárum jsem, ač to tak nevypadá, dost nakřivo.

A dost a dost času jsem cvičil tak, že jsem se snažil mít perfektní formu – super úhly, přesně podle učebnice. V posilovně kam jsem chodil dělat deadlifty, nadhozy, dřepy a tak jsem byl za “technika”. Protože to vypadalo super. Ale super to úplně nebylo. Často mě to různě bolelo, ale měl jsem super techniku, která mě měla ochránit ne? Každý mě chválil a váha stoupala, síla taky, snad ono si to nějak “sedne”. Velká chyba (další po životě v korzetu), nesedlo.

Nezničitelný Adam

Pochopil jsem to o dost později, když jsem poznal chlapíka jménem Adam T. Glass, který mě naučil o síle a pohybu hrozně, hrozně moc.

AdamGlass

Je to jeden z nejsilnějších a nejschopnějších lidí co znám, je jak chameleon, schopný svojí sílu směrovat do nejrůznejších směrů, pozic a tvaru. A ten dlouho, dlouho mluvil o nutnosti cvičit asymetricky, střídat a měnit pozice rukou a nohou, zvedat nevyvážené váhy apod. Protože právě to mu dalo tu super sílu kterou má, ale hlavně ho to uzdravilo z mnoha zranění a bolestí.

Movement

Ta metoda se jmenuje Movement a od té doby v podstatě necvičím jinak (o Movementu a Biofeedbacku budu psát jindy, teď zpět – asymetrie). Původně voják americké armády, Adam byl jeden z prvních lidí, co byli RKC u Pavla Tsatsoulina, později se začal specializovat na různé pozvedy vah ze země, sílu stisku, trhal karty, ohýbal podkovy, deadlifty atp. V poslední době shodil asi tak 20 kilo, cvičí hodně bodyweight věci a jde mu to neskutečně. Sílu má čím dál tím větší. Chameleon.

Člověk, který Movement vymyslel se jmenuje Frankie Fares a praktikuje BJJ a právě díky “asymetrii” (a poslouchání vlastního těla) se dostal z brutálních zdravotních problémů. Movement a celá filozofie kolem něj se dá praktikovat na všechno – od pohybu, jógy, hraní na kytaru a učení jazyků. Funguje to náramně, ale musíte zapomenout většinu věcí, co jste se zatím naučili, protože všechno je jinak…

David Dellanave

A díky oběma výše zmíněným jsem později poznal Davida Dellanave. Ten vlastní Movement Mineapolis, tělocvičnu kde se zvedají závaží, činky, kettlebelly, kovadliny, Thomas Inch jednoručka (kolik znáte lidí, co THD zvednou, nadhodí nebo presnou?), cvičí yóga – prostě všechno co ho baví, dává smysl. Pohyb…

DavidDellanave

David je velice silný chlapík, je to držitel světového rekordu v Jefferson deadliftu – 605 liber, tj. 274.42 kilo. Ten rekord je k vidění tady. Jednou taky vyhrál TSC – Tactical Strength Challenge.

Jefferson Deadlift

Jeffereson deadlift je silně asymetrický zdvih – jste nad činkou široce rozkročení, jedna noha je před osou, druhá za ní. A přesto nebo právě proto tento zdvih David (a nejen on) doporučuje většině populace s bolestí zad.

JeffersonDL

Hlavní důvod a pozor, teď to přijde – asymetrický trénink (v případě asymetrického těla) vede k symetrii. Symetrický trénink (v případě asymetrického těla) vede k asymetrii.

Pokud si to přiznáme, pochopíme, že naše tělo je asymetrické, tak ho asymetrií vracíme do normálu. Symetrické cvičení bude naopak prohlubovat asymetrii nebo současný stav nijak nezmění.

“Asymetrický trénink vede k symetrii. Symetrický trénink vede k asymetrii.”

Jak vyléčit skoliózu?

David má klienta, který k němu chodí cvičit. Klient měl bolesti zad, nicméně David mu vysvětlil, jak a co má dělat, že je nutné poslouchat vlastní tělo a modifikovat vlastní program (Movement a Biofeedback). A hošík velice rychle zakotvil u Jeffereson deadliftu. Dělal ho cca. 8 měsíců. Jenom na jednu stranu (!!!), protože tak mu jeho tělo říkalo, že to má dělat a on poslouchal. On měl totiž chlapík skoliózu jako blázen.

A teď se podívejte na výsledek.

skolioza-po-deadliftu

Musím říct, že když jsem to viděl poprvé (originální článek je tady), tak mi doslova padla čelist. To zakřivení je víceméně pryč. No není to super 🙂? S Davidem jsem si hned psal, protože tohle je… síla. Vezměte si, kolik se dělá různých zdravotních cvičení, korekčních pomůcek co máme atd. A tady? Deadlift a hotovo. Asymetrický. Dává to super smysl ne? To jednostranné zatížení páteř pomalu narovnalo.

Co kdyby cvičil symetricky?

Dokážete si představit, co by se stalo, kdyby ten člověk cvičil konvenční deadlift? Nic. Resp. možná to bylo ještě horší, vypadal by stejně. A pokud přijmeme premisu toho, že jsme všichni nějak pokřivení a asymetričtí (a to jsme), potom ideální, učebnicová technika je právě to – ideální a učebnicová. Je to posvátná kráva, kterou se každý druhý zaklíná a vyučuje. Ale není to úplně pro lidi, protože ti nejsou dokonalí. A já vím, že je potřeba někde začít…ale naučte se poslouchat sami sebe, udělá vám to fakt dobře.

A sport to jenom zhoršuje

Pokud hrajete golf, tenis, stojní tenis, volleybal, hokej, házíte kouli na kuželky – stáváte se víc a víc asymetričtí. A velká část vášeho tréninku by vás měla vracet do symetrie.

A toho, jak už doufám chápete, nedosáhnete symetrickým postavením chodidel, těla, ramen atp. Právě naopak.

Jak tedy vypadá asymetrický trénink?

Prostě nestojíte rovně. Nemáte chodidla přesně na určitou šíři ani do určitého úhlu. Jednu nohu natočíte trochu do stranu, dáte jí maličko dopředu. Činku rukama nedržíte rovně, ale jedna ruka je např. víc na straně. Hlava se kouká trochu nahoru a do strany. A celé se to řídí tím, jak se cítíte, tak jak vám říká vaše tělo. Je to vaše tělo.

Vezměte si třeba samotnou chůzi – svět teď objevuje bosonohý běh. Nicméně on takový bosý běh po rovině a po asfaltu není úplně košer. Vaše noha je stavěná, vaše noha vyžaduje chodit, běhat a sprintovat. Potřebuje chodit po rovině, po šikmých plochách, v písku a bahně, skákat z kamene na kámen, brodit se v potoce a bořit se do měkké trávy. Každý krok je maličko jiný díky kamínkům, hrbolům, drnům a kořenům stromů. Jinými slovy – je to velice asymetrická (z hlediska zatížení) záležitost. A tak to má být. Jednak nedojde k opotřebení, jednak bude vaše noha nadšená, bude si pobrukovat a vzkvétat.

Jedna noha vpřed, jedna noha vzad

Můj vlastní trénink se dneska mohutně opírá o Movement a Biofeedback. Modifikuju si podle sebe všechno – od dřepu, přes deadlift až k mému nácviku human flag, front lever a stoji na rukou. Mám jedno chodidlo vepředu, jedno trochu natočené, jednu ruku víc vpravo, hlavu nakloněnou na jednu stranu, ruce trochu jinak atp. Jsem nejsilnější na světě? Ani zdaleka, jsem dost slabý tvor, ale rozdíl je ten, že mě už nic po anebo při cvičení nebolí. A je to čím dál tím lepší.

Poznámka

Všechny obrázky plus příběh se skoliózou jsou zde publikovány se svolením autora, Davida Dellanave. Požádal jsem ho o svolení článek napsat a jeho obrázky použít. Protože mi to přišlo velmi důležité, tohle musí vědět víc lidí.

2024 © Petr Růžička