Pozice rukou ve stojce

29. 9. 2014
Petr Růžička
Stojka

Pozice rukou ve stojce je vcelku důležitá věc. Kam a jak je na zemi umístíme logicky ovlivňuje, jak bude stojka vypadat. Tak jak je na zem dát? A kam? A proč? Všechny následující řádky jsou pro začátečníka, který neví, jak na to. Pokročilý ví své :o)

Šíře

Ideálně jsou ve stojce vaše ruce pod rameny. Tj. dlaně na šíři ramen. Je to stejné jako když stojíte na nohou – chodidla moc blízko u sebe znamenají menší základnu a menší stabilitu. Chodidla moc daleko, když máte široký postoj, jsou sice super základna, ale začne být obtížná předozadní stabilita (které ve stojce není nikdy dost).

V obou případech – moc široké, málo široké – musíte použít víc svalového úsilí pro držení pozice. Takže ideálně začněte s postojem na šíři vašich ramen. A kontrolujte se na fotkách nebo ať vám někdo poradí – ja jsem skoro rok byl o dost jinde než jsem měl být, Yuval mně ukázal, že zas tak široká ramena nemám :o).

Tip

Užší stojka, užší pozice rukou, je dobrá pro kontrolu rozložení váhy na rukou. Pokud “tlačíte” do jedné ruky víc, máte na ní víc váhy, potom v úzké pozici začnete přepadávat na opačnou stranu.

Ve stojce si ze zápěstí děláte kotník, z lokte koleno, z ramena boky.

Pozice rukou

Ukazováčky jsou rovnoběžně a směřují, logicky, dopředu. Ostatní prsty se rozprostřou do stran, zkuste udělat “žábu”. Rozevřené prsty jsou fajn, poskytnou vám větší základnu. A ve stojce není základny nikdy dost.

ruka-na-zemi

O co se opřít

Když dáte ruce na zem a “zastojkujete”, vykopnete nebo se prostě nějak dostanete nahoru :o), tak se prsty sevřou, zatnou do země. Představte si, že máte na zemi papír a chcete ho “zmuchlat”, ale naplacato. Ruka potom vypadá takhle.

ruka-na-zemi-ve-stojce

Klenba na ruce

Podobný tvar ruky vám dá tři plochy, o které se můžeme opřít. Ten pohyb, kdy se prsty “zatnou” do země, kdy muchláte papír, vlastně vytvoří na dlani klenbu. A pamatujte – ve stojce si ze zápěstí děláte kotník, z lokte koleno, z ramena boky. Takže nejen, že všechna tři místa musí zesílit a zvyknout si na zátěž, ale práce (a snaha o rovnováhu končetin) je podobná. Jinak, rovnováha neexistuje, ale to účastníci kurzu “Stojka I” chápou :o)

A ty tři plochy jsou

  • prsty, jejich začátek
  • první kloub prstů
  • pata dlaně

ruka-na-zemi-ve-stojce-diagram

Čím víc budete trénovat a stoj na rukou poznávat, tím víc si začnete “hrát” a zkoumat různé pozice – někdy širší, někdy užší. Jako se vším, není jedna nejlepší pozice, záleží na kontextu, situaci a denní době a postavení Měsíce :o).

Howgh.

2024 © Petr Růžička