Přehlcení

28. 12. 2015
Petr Růžička

Původně jsem chtěl napsat “obžerství”, ale ono to asi vyjde na stejno.

Chceme víc informací. Víc technik. Víc cvičení. Víc drilů. Čteme články. A chceme další. Chodíme na semináře. A už plánujeme další. Stahujeme si aplikace a hry a zájem nám vydrží pár dní. Většina z nás má víc knížek, než co dokáže přečíst. A kupujeme si další. Kupujeme si hudbu a filmy (v tom lepším případě si je kupujeme…) a za pár dní chceme další. Jsme jak sběratelé, ale už nemáme čas se se svojí sbírkou “mazlit”. Využít jí. Pochopit. Vytěžit.

Nejsem vyjímka, ale začínám si to víc a víc uvědomovat. Mám na Kindle dost knih na několik let. Je velice jednoduché si koupit další a ona se hned stáhne a … a … a já jí zase nepřečtu nebo jí jenom rychle “prolistuju”. A pak někdo doporučí další knihu, juknu na to a lehce kliknu na “Buy” a je to v čudu. Amazon prosperuje, já mám další stres z další nepřečtené knihy.

To zahlcení mi začíná vadit. Naprosto striktně jsem si zatrhnul kupování dalších knih, čtení (a vyhledávání) dalších článků, dokud nepřečtu to, co mám už k dispozici. A toho mám skutečně dost na pár let.

Za dávných časů měl člověk doma jednu knihu (a to byla Bible), a když měl štěstí a uměl v ní číst, znal ji (skoro) nazpamět. Dokázal z ní citovat. Přemýšlel o textu a souvislostech. Začal chápat. A jsme zase u opakování. U mnoha opakování.

Dokážete to dneska s nějakou knihou? Já čtu pořád, přečetl jsem za svůj život kamion knih, ale citovat nějakou? Asi ne.

Mám velice rád pestrost, různorodost, renesanční přístup, všestranost a schopnosti v různých oblastech. Stejně tak jsem většinou nadšený optimista z Internetu a z jeho možností. Nejsem zastánce minimalismu (resp. ano, na desktopu :), v designu možná, ale určitě ne v pohybových schopnostech), ale všechno má svoje limity.

To, co nepotřebujeme je kupovat si víc knih. To, co potřebujeme je přečíst ty, co máme doma.

2024 © Petr Růžička