Něco speciálního…

29. 12. 2015
Petr Růžička

Protože máme takové malé výročí (vydržel jsem vás zásobovat svými tipy z Batcave už 100 dní v kuse, ne, taky to nechápu), tak tady je dost unikátní věc. Manuál pro fyzickou přípravu kadetů amerického námořnictva, původně z roku 1943.

Ta příprava byla založená na gymnastice, práce s vlasním tělem a akrobacii (na nízké úrovni, ale kotrmelce, hvězdy apod. by měl zvládat každý a pro boj a válku se to hodí) a ukázalo se, že pragmatický přístup k výcviku (založený na výsledcích, ne vědě), na praxi (ne teorii), něco co vymysleli ne profesoři, ale lidé s praktickými zkušenostmi – měl super výsledky.

Posuďte sami, tady je něco rekordů kadetů z Druhé světové války (ne všechno dokázal jeden člověk, ale přesto…)

  1. back lever – 53 sec
  2. 40 burpees za 30 sec
  3. 46 striktních shybů
  4. 325 kliků
  5. 500 lehsedů kuse
  6. 81 přednosů na žebřinách
  7. Stojka 1 min, 50 sec
  8. 34 kliků na bradlech
  9. stojka na kruzích 45 sec (to nechápu…)
  10. Skoky přes tyč, drženou v obou rukách, tam a zpět je jedno opakování – 41…
  11. Kliky ve volné stojce (stoj na hlavě do stoje na rukou) – 8 opakování

Prostě dost seriózní práce…

Podrobný popis rekordů a cvičení najdete na straně 323. Už z těch rekordů je vidět, co to plus mínus mariňáci dělali. Dost prostoru se věnuje stojkám, stání na hlavě, ale hlavně všeobecné pohybové průpravě.

V knize jsou kapitoly, které se týkají designu programu, jednotlivým cviků, rozehřátí, významu a důležitosti gymnastiky a akrobacie pro boj a válku, náčiní (kruhy, bradla, podlaha, žebříky, lana…).

Celá ta kniha byla nascanovaná a byla zpřístupněná díky CrossFit HQ někdy v roce 2006 jako PDFko. Má to úctihodných 260MB (499 stránek), tak pozor, jestli to budete stahovat na mobilu, nějakou dobu se to bude sosat. Je to fantastický materiál inspirace pro kohokoliv, kdo mě tady sleduje ať už jste trenér nebo student, žák nebo učitel. Uživejte a sdílejte, tohle je velmi dobrý zdroj.

Gymnastic Tumbling

2024 © Petr Růžička