Tabulky

18. 4. 2017
Petr Růžička

Na četné dotazy, co to sakra bylo za tabulku. Tak sakra, byla to tzv. “Schulteho tabulka“. Používá se na prostorové vidění, na to, aby mozek v klidu dokázal zpracovávat víc úloh najednou, aby se dokázal pod stresem soustředit na daný úkol. Měří se čas a nebo jenom schopnost daný úkol vykonat.

Jednotlivá pole mohou být různě barevná, číslice zpřeházené, zdeformované atp. Chcete je podle zadání najít, sčítat, násobit a to v různých situacích. Na tréninku s podobnými metodami občas experimentujeme, ale usoudil jsem, že je na to ještě čas (ale nebojte, ono to ještě přijde).

Na Internetu najdete různé příklady, generátory tabulek (je primitivní si vytvořit svojí) a taky videa, jak s tím trénuje třeba Vasyl Lomachenko (ukrajinský boxer). Nemám nijak přesně změřené, či vědecky potvrzené výsledky, což neznamená, že to nefunguje :), popř. nezlepšuje vaše schopnosti.

Je to mentální trénink, na druhou stranu také trénink očí, schopnosti vidět. A to, jak vidíte obrovsky ovlivňuje váš výkon a schopnosti na hřišti nebo v ringu. Pokud jinak vidíte míč, spoluhráče, situaci na hřišti, soupeře a jeho údery – tak se asi shodneme na tom, že to bude mít vliv na to, jak dopadne výsledek.

Pokud si chcete tabulky vytisknout – tady je na to malý program. Různé barvy, různé kombinace, různé velikosti – Schulteho tabulka.

2024 © Petr Růžička