Tři změny

3. 3. 2019
Petr Růžička

Tohle je lehce zkrácená verze toho, co jsem poslal našim studentům. Tři velké změny, které začnou platit od dubna 2019, jsou tak zásadní, že je chci sdílet i tady veřejně.


Přátelé,

nastal čas udělat několik změn v tom jak cvičíme. Ač jsem si vcelku jistý, že většina z vás bude mít zprvu odmítavou reakci k tomu, co se dočtete dole, jsem přesvědčený, že je to správný směr. Trvalo mi to hodně dlouho, než jsem si to rozmyslel, uvážil, vypočítal varianty a pak se finálně rozhodl. Zároveň jsem všechno probral se svými učiteli, něco jsme upravili, něco změnili, co bylo potřeba.

Pohyb je život je škola

Systém, který učíme, je skutečnou školou pohybu. Čím déle se v tom orientuji, jak vidím výsledky jednak na sobě, tak na ostatních, jak studuji a učím se, tím víc je mi to jasné. To, co učíme, ve své úplnosti a celku, nemá obdobu ani konkurenci. Je to unikátní škola, jedinečný materiál a curriculum, které máme od Ida (a podle kterého fungují všechny školy Ido Portal Method na světě) vede studenta od relativně jednoduchých prvků až po velice komplexní materiál, ať už fyzický nebo mentální. Dneska je to skutečné, praktické studium pohybu -- spíš by se dalo říct univerzita pohybu. Definovaný materiál se máte možnost naučit za 4-5 let práce. Let, ne týdnů ani měsíců, roky studia, dřiny, opakování a frustrace z toho, že něco zase nefunguje. A zároveň roky zábavy, pokroku, možností a objevů, o kterých se vám dříve ani nesnilo.

Možnost se u Ida učit a zároveň to předávat dál, Vám, našim žákům, je pro mě privilegium. Na druhou stranu to není jednoduché -- neučíme podle Youtube, neinspirujeme se z Instagramu, neděláme jenom zábavné lekce. Jezdit za Idem znamená veliké náklady a oběti (o kterých se vám taky nesnilo :).

První změna

První změnou je délka trvání lekce. Z minimální délky 90 minut změníme výuku na 120 minut. Když jsem před 5 lety začal cvičit a sám učit, stanovil jsem hodinovou délku. Nicméně velice rychle mi došlo, jak je to málo. Takže přišlo 90 minut. Někdo protestoval, někdo ne, někdo pochopil, někdo ne. Teď přichází podobná změna -- 90 minut je prostě málo. Pokud chceme učit s kvalitou a obsahem, co nám diktuje Ido, potřebujeme víc času. Všechny školy Ido Portal Method na světě, tj. všichni žáci z mentorship skupiny, přecházejí na 2 hodiny. U nás takhle už dlouho učí Michal v Ostravě, stejně tak Kryštof v Brně.

Všechny skupiny s výjimkou Gama a Delta (z důvodu pronájmu v Sokole) budou od dubna (tj. nový semestr) trvat 120 minut. Některé se sloučí dohromady, některé začnou dřív, některé budou končit později.

Změna na dvě hodiny nám umožní to samé, co změna na 90 minut -- víc času na učení, procvičení a ve finále -- lepší postup. Výsledky. Pro mnohé z vás je to zásadní změna, vnímám to stejně a ostatní učitelé také, proto tomu chceme věnovat patřičnou pozornost a uděláme všechno proto, abychom vám s tím pomohli.

Druhá změna

Druhou změna je cena za lekce a výuku. Se změnou na 120 minut se cena za lekce navýší z 300 na 400 korun. Respektive -- ona se nenavýší, je to pořád 200 korun za hodinu, stejně jako to bylo před 4 lety, kdy jsem začal učit. Už nějakou dobu je moje firma plátcem DPH -- nechtěl jsem to, je to pro nás všechny nevýhodné, ale je to daň za úspěch.

Protože jsem nechtěl cenu zvednout, nepřišlo mi to vlastně morálně správné, tak jsem to DPH platil ze svého, nepřenesl jsem to na vás, jako na naše studenty. Není správné podvádět, někdo tu policii, školy, požárníky, silnice a nemocnice platit musí a já se rozhodně nechci téhle povinnosti vyhýbat (bydlím v Čechách, tak tady platím daně).

Změnou z 300 korun na 400, a zároveň z 90 minut lekce na 120 lekce, ve finále stejně cenu nezvedám. DPH máme ve finále skoro ve všem -- ať už jde o jídlo, benzín, auta, počítače nebo oblečení. Tuhle daň vždycky zaplatí koncový zákazník, jenom já jsem jí do teď platil ze svého. Což se ukázalo jako chyba, ale byl jsem krapet naivní.

Změna v ceně ale bude a to v mém případě -- moje lekce budo dražší, tady cenu zvedám. Cena za jednu mojí lekci bude 500 korun.

Třetí změna

A pak ještě taková drobnost -- v současné době už nebudu dělat semináře. Žádné. Měly své místo v čase a prostoru, ale teď už to dělat nechci. Pokud vám jde o dlouhodobý efekt, o systematickou práci a změnu studentů, tak to není dobrá cesta. Udělal jsem za ty roky stovky seminářů, na které přišly tisíce lidí. V jedné době jsme dělal 6 seminářů za měsíc (nechápu, jak jsem to mohl zvládnout…).

Chci soustředit svojí pozornost na náš systém, na naší výuku. Na svoje vzdělávání, na výuku dalších učitelů a na naše studenty.

Proběhne ještě několik změn, ale ty už nebudou tolik vidět (změna je život). Ještě jednou bych rád zmínil, že jsem si na 100% jistý, že děláme dobře a jako v mnoha jiných případech změníme naše okolí.

Pokud máte jakýkoli dotaz nebo připomínku pište na můj email -- na petr@pohybjezivot.cz. Nebo dejte vědět svému učiteli a promluvte s ním.

Děkuji za Váš čas a pochopení

2024 © Petr Růžička