Veslování

6. 2. 2016
Petr Růžička

Tenhle Tip z Batcave asi nebude pro každého, spíš pro CrossFitery mezi námi. V Batcave se nedávno začalo veslovat na Conceptu a protože veslování je super, velmi doporučuju všema deseti (a kdybych si měl domu koupit jako nějaký stroj nebo aparát, tak to bude Concept). Veslování je úžasná věc (a krutě namáhavá). Nejsem žádný super veslař, ale když jsem dělal CrossFit, tak mě to bavilo a hodně jsem zkoumal techniku, jak to dělat dobře, neublížit si a dobře jet.

Jedna z věcí, co display Conceptu má je tzv. “force curve” (nebo power curve) – síla záběru, křivka záběru nebo nevím jak to přeložit.

V principu ukazuje, jak silný je váš tah, čím větší prostor pod křivkou, tím větší generovaná síla. Křivka by měla být v podstatě hladká, žádné náhlé změny a škuby a poklesy. Ale taky to ukazuje, KDE (odkud) se ta síla generuje a to je velmi zajímavé.

Jak to chápu já, tak potřebujete silně zabrat do nohou, pak zabrat trupem, potom dotáhnout rukama (v principu je to jako pozved nebo přemístění…).

Technicky by to zabralo několik odstavců a na netu jsou videa, ale podívejte se na obrázek. Bohužel nevím z čeho to mám, jednou jsem si někde z něčeho udělal screenshot, takže nemůžu kreditovat zdroj (a jsem teď unavenej a línej to hledat).

force curve

Obrázek každopádně ukazuje, kde a v jaké části tahu co zabírá. Když máte křivku velkou moc na začátku a pak to spadne – jenom zabíráte nohama. Když málo na začátku a pak to stoupá – trup a pak ruce. Atd. Atd. Ještě jednou – ideálně máte velkou plochu pod křivkou, pak je to silný tah a “loď” potom jenom sviští.

Obrázek vydá za 1000 slov. Tak jeden tip pro veselejší veslování :-)

2024 © Petr Růžička