Chobotnice v kuchyni

12. 12. 2014
Petr Růžička
Dřep | Kolena

Na seminářích dostávám často otázku, jak procvičovat to, co tam děláme, ale na omezeném prostoru. Tak tady máte příklad.

Mistr světa v sezení ve dřepu?

Idova iniciativa “30 minut ve dřepu po 30 dní” měla celkem odezvu, spoustu lidí začalo díky tomu dřepovat a za nějakou dobu zjistili, že to není tak nemožné, jak to vypadá. Můj článek Židle chudého muže četlo tisíce a tisice lidí a zkusili díky tomu dřep. A ono to postupně začalo jít.

A pak začali dřepět ještě víc a déle.

A pak už nic.

Což ale nebyl úplně záměr, dřep jsou “dveře” – otevřete je a můžete projít do další místnosti. Dřep umožní spoustu věcí, které před tím nešly. Dřep je super, ale je to “jenom” začátek. Musíte se umět hýbat nahoru a dolu a doleva a doprava a dopředu a dozadu a rovně a šikmo… Musíte se hýbat, protože pohyb je život 🙂

chobotnice-v-kuchyni

Všechno v dřepu

Sednout si do dřepu, ulovit rybu, přenést váhu, opravit síť, jednu nohu zvednout, sáhnout si pro nůž, sáhnout si pro sůl, osolit rybu, přesunout se, vzít pánev. Upéct rybu, sníst rybu, vyhodit zbytky. Znova malý přesun, sáhnout si pro ubrousky, umýt nádobí. Otočka, zvednout se, zase si sednout, jdeme na záchod a ryba je pryč.

Všechno v dřepu, resp. v nízkých pozicích. Nechcete se zvedat ze země, a nebo se tam pohybovat, jak robot – toporně a opírat se a pomáhat si rukama. Ty jsou na manipulaci s nástroji, s prostředím, nohy vás přesunují. Tak ať to dokážou, přesunovat.

Pracovní název “Chobotnice v kuchyni”

Jednou mi někdo říkal, že se tam vlním jako chobotnice, tak proto. To, co uvidíte na videjku je totální improvizace, nic jsem neplánoval a nedělal jsem žádné vylomeniny, jenom jsem se tam tak vlnil :). Ten, kdo byl na mých seminářích hodně věcí pozná, ale není na to (Bruce Lee zaplať), žádný patent. Je to jenom hra a objevování možností. Improvizace. Zvažte svoji sílu a schopnosti, dělejte jenom to, na co jste připraveni. A hrajte si. Není kam spěchat.

2024 © Petr Růžička