Gerson

22. 3. 2017
Petr Růžička

Toto je jedna z těch informací, které si chcete uložit do šuplíku se štítkem “nedejbožecokdybysnadne”. Informace o tom, co dělat, když se potkáte s rakovinou.

Prozkoumal jsem hodně informací, které se týkají rakoviny a dokázal bych o tom povídat a psát dlouhé stránky. Možná na to někdy dojde, ale teď zpět k něčemu, co se jmenuje Gerson terapie.

Do nedávné doby jsem na to, bohužel, nenarazil, až před cca. před měsícem a něco. Stejně jako ostatní přístupy léčení rakoviny (jedlá soda, MMS, pití vody, ketogenickou dietu, knihy a videa od Vladimíra Kafky atp.) jsem si to v hlavě zařadil po kategorii “alternativní” a odložil do šuplíku. Ale vrátilo se mi to znovu, odjinud. A tak jsem tomu věnoval dost času – načetl informace, naposlouchal videa, přečetl knihy.

Max Gerson, podle kterého je tato terapie nazvaná, byl Němec (1881 – 1959) a za svého života našel určitý způsob jak léčit původně bolest hlavy, migrénu, ale časem údajně úspěšně vyléčil lidi z tuberkulózy a pak i rakoviny (a hromady dalších nemocí). Jedná se v principu o “nahození” těla do původního zdravého stavu, silnou detoxikaci organizmu a tak postupně zajistit, aby si imunitní systém pokud možno poradil s problémy sám. Ve zkratce – zelenina, ovoce, nízkoproteinová a nízkotučná dieta (žádné maso), výplachy střev (kávou a několikrát denně) a určité doplňky stravy (povzbuzení funkce štítné žlázy, potasium, trávicí enzymy atp.). Nemá cenu přepisovat informace, které už jsou jinde, popř. je naposloucháte v přiloženém videu.

Video dole má něco kolem 3 hodin času, ale bude to čas dobře použitý. Kdyby se nedejbože někomu z vašeho okolí (nebo Vám) přihodilo, že se potká s rakovinou (a bohužel, hodně z nás se s tím potká), tak si na to vzpomeňte a zkuste to. Je to jeden z mála přístupů a možná i vysvětlení, které jsem dobře pochopil a uvěřil mu. Možná je to tím, že ten kluk je z IT oboru a já jsem ho celkem dobře chápal – jeho přístup, analytické myšlení atd.

Co se rakoviny jako takové týká – dalo by se o tom psat hodně dlouho, nicméně něco k tomu, co většina lidí kolem dělá jako prevenci.

Můžete se koupat ve studené vodě, zvedat 200kg ze země, meditovat, nekouřit, nejíst levný jídlo u veselého klauna, pít litry zeleného čaje a provádět dýchací cvičení. Jíst jako pračlověk nebo být vegetarián, zkoušet hladovky ať už dlouhodobé nebo vynechávat snídani a myslet si, že evoluce náš předurčila k tomu, abychom ráno pili kafe s “neprůstřelným” máslem. Můžete se hýbat přesně podle příruček z lékařské fakulty nebo naopak dělat věci totálně jinak. Zkrátka děláte všechno pro to, aby jste nebyli v té skupině lidí, která se jednoho dne ocitne na onkologii.

A stejně se vám to stane. Zdravý životní styl není záruka, ani pojistka (a co je vlastně zdravý je velmi specifiká otázka na kterou vám každý odpoví jinak). Možná vám to zvedne procenta, ale stejně se to (to = rakovina) může stát (a potom je to ještě mnohem větší rána…).

Dle mnoha zdrojů a informací rakovinu dostane 1 ze 2 žen, 1 ze 3 mužů nebo prostě jeden ze dvou, podle toho, jaké informace kde objevíte. Je to velké “přibližně”. Ale ta statistika je strašlivá. Je to hrozné číslo, které o nás a našem životě bohužel něco vypovídá. A pokud si myslíte, že se vás to netýká – 1 ze 2?

Vědecká hodnota tohoto článku je nulová, na Wikipedii najdete, jak Gerson nefunguje a není to vědecky prokázané. V pořádku, možná to nefunguje. Možná ano. Prostě chci, aby o tom vědělo víc lidí.

2024 © Petr Růžička