Proč cvičíme hodinu a půl?

6. 4. 2017
Petr Růžička

Je tak nějak zvykem chodit do tělocvičny na hodinu. Taky jsem takhle se svými skupinami začal, ale prostě to bylo málo. Některé jsem zmigroval na delší formát, některé zůstávají na hodině (primárně kvůli pronájmu prostoru). Všechny nové už začínají na 1,5 hodiny. Asi je jasné proč.

Hodina je málo

Já to beru, za hodinu se dá udělat spousta práce. Jsme zvyklý cvičit hodinu (protože 60 minut je kouzelný čas, kdy všechno funguje), lidi mají výsledky, “zničím tě za 5 minut”, výsledky máme dobré, cokoliv na 45 minut je blbost, vystřílíme si nadledvinky a dřív umřem atp. Chápu, rozumím vám a mám vás taky rád.

Ale pro to, co dělám já je 2xtýdně hodina málo. Pokud přidáte 30 minut, je to hodina týdně navíc. Celkem za měsíc pak budete mít, za předpokladu 4 týdnů, 8 odcvičených hodin versus 12 hodin. Za semestr (3 měsíce) je to už 24 versus 36. Za 10 měsíců – 80 versus 120 hodin. A tak to pořád stoupá a stoupá a nůžky se rozevírají.

Na to, že 60 minut je málo, jsem přišel vcelku rychle a skupina Alfa začala s 90 minutami. A ten rozdíl mezi nimi a zbytkem oddílu začal být dost markantní. Na jednom mentorship setkání jsem pak zjišťoval, jak vedou hodiny ostatní a hle -Colorado, Melbourne, Tel-Aviv, Columbia, Hong-Kong, Berlin – nikdo nikde nemá hodinu. 90 minut je minimum, v Izraeli je standard dvě hodiny. Ido pak poznamenal “…doufám, že nikdo z vás nemá jenom hodinu, takovou hloupost nebudu trpět…”. Tak jsem se zmenšil, udělal neviditelným a rozjel změnu.

“…doufám, že nikdo z vás nemá jenom hodinu, takovou hloupost nebudu trpět…”

Ido

Která se mi moc nepovedla, 4 skupiny z 8 zatím mají pouze hodinu (potýkám se hlavně s nájmem, někde to prostě nejde prodloužit), ale nezapomínám na to, ba naopak.

Benefit je zcela jednoznačný – všichni se zlepšují mnohem rychleji, stihneme toho více probrat, máme víc času na víc témat. Ano, časová investice člověka je delší. Ale ne zas o tolik – stejně vám to nezabere přesně hodinu, je tam je šatna, převlékání, sprcha (sprchujete se ne?). Takže přidat k tomu dalších pár minut zas tolik nebolí.¨

Mám tendenci učit poměrně složité věci. Komplikované koordinačně, rytmicky, silově, vytrvalostně – prostě je to vcelku obtížné. A na to potřebujeme víc času. Částečně kvůli tomu jsem na skupinových hodinách přestal učit stojku – málo času a je to málo často. Ale to je na jiný článek.

Výsledky jsou super

Výsledky jednoznačně hovoří pro delší dobu cvičení. Alfa teď cvičí primárně sílu, ale přesto máme 10-15 minut rozcvičku, hru, práci s reflexy a rytmem atp. A pak mají ještě hodinu a čtvrt a můžou dřít jako koně. Ano, některé naše tréninky jsou náročné a ne, za hodinu stejný typ práce prostě nestihneme.

Budou 2 hodiny ještě lepší? Asi ano. 2,5? Už moc ne, resp. pro majoritu studentů už to nebude, jednak je to bude víc likvidovat, jednak časově už to prostě nevyjde a je potřeba být realistický :). Dříve nebo později narazíme na klesající mezní užitek (na druhou stranu, 4 hodiny denně jsou taky super, ale to už se tomu musíte naplno věnovat).

Ale teď to vypadá dobře – 90 minut je zatím ideální. Studenti jsou silnější, začínají se pěkně koordinovat, uvolňovat, ten, kdo měl problém hodit a chytit míček jednou rukou teď bravurně hází a chytá oběma naráz atd.

Takže proto 1,5 hodiny. Je to lepší.

2024 © Petr Růžička