Kočkopes

7. 8. 2017
Petr Růžička

Nedávno jsem sdílel jeden status na Facebooku, který zdá se nebyl moc populární. Možná proto, že ho většina lidí nechápe. Ani já jsem to delší dobu nechápal.

“Existuje celkem dobrá korelace mezi počtem seminářů, které člověk absolvuje a mezi tím, jak se umí hýbat. Většinou čím víc seminářů, tím hůř se hýbe.”

Jde o jednu velmi důležitou věc – pokud se od někoho něco učíte, ten člověk, učitel, by měl mít nějaký plán. Masterplán. Kam vás chce dovést a jak. Proč. Co dělat a co nedělat. A když toho budete mít v hlavě super moc, budete mít super chaos. Budete přepínat mezi nápady, nazory, postupy. Je obtížné se udržet na uzdě a dělat jeden přístup, když máte 10 dalších, co jsou taky bezva.

Ido ten plán má, ale já ho celý nevidím a ještě úplně nechápu. Ale to, co jsem s ním začal dělat před lety postupně a jasně navazuje na to, co děláme teď. Není to náhodná směsice zábavy a dřiny, her a gymnastických drilů, naopak promyšlená věc. Tak promyšlená, že mi to docvaklo až teď v Berlíně – to, co jsme dělali před dvěma roky v Tel-Avivu byl základ pro to, co jsme dělali teď. Jako nečekal bych to… Z bodu A do bodu B. A pak dál. Ale teď je mi jasné, že bych to dřív nepochopil nebo že ta skládačka by mi prostě nedala smysl. Že bych přeskakoval kroky, abych už dělal to víc “cool”.

Fakt, že vezmete něco od Ido Portal Method, plácnete do toho trochu Fighting Monkey a završíte to vzpíráním, kontaktní improvizací a jógou. Jo a ještě trochu toho BJJ – vznikne kočkopes. Všechny tyhle kousky jsou super, ale možná dohromady to bude reagovat jinak… Jinak než by to mohlo být. Je to pejsem s kočičkou, co uvaří dort a bolí je z toho břicho. Budete mít pravděpodobně dobré schopnosti, gymnastika a parkour a vśechno – ale ten výsledek bude jiný než to, kam nás vede Ido. Protože nesledujete jeden “masterplan”, ale vršíte na sebe a k sobě různé hezké věci, ale nemáte-li učitele – tak nějak to povede jinam. A jestli chcete vlastní “Ido Portal Method” – super, jen do toho. Neberte to nijak ve zlém – vážím si všech těch “kousků”, co jsem zmínil nahoře – od jógy, přes BJJ, vzpíraní i Fighting Monkey (pořádal jsem v Praze první Fighting Monkey seminář, vzpomínáte?). Mám moc rád tyhle praxe, ale ještě radši Ido Portal Method… Já nejsem úplně blbej, ale ten Idův masterplan jsem neviděl až do teď (a ještě jednou zopakuju – možná ho pořád nevidím celej). Stejně tak ho neviděl nikdo jiný, resp. jsme si to nepropojili, začít cvičit něco před třemi lety a teď pochopit, že to vlastně pokračuje a navazuje byl “WOOOOW” moment.

Je možné, že tahle Idova cest je slepá ulička? Nemyslím. Ido je super analytik, mistrovský žák, je mistr v tom, jak se učit a jak to naučit dál. Dokáže vytáhnout z materiálu to podstatné, popsat to, předat. Ono to není úplně vidět a poznat, dokud s ním nebudete mluvit, nebudete na jeho semináři, pak vám to dojde. A nebo ne 🙂

Každý student, co se mnou cvičí je taky součástí toho plánu ať chce nebo ne, protože jak to postupně skládám já, bude se to skládat i pro ně. Časem.

Skoro nikdo to neví, ale jako někdo, kdo studuje s Idem v Mentorship skupině, nemáme dovoleno učit se u jiných lidí, navštěvovat jiné semináře a Ido nás mnohokrát upozorňoval, že toho máme na talíři už dost ať si nekupujeme další knihy a nevršíme je na poličky. Poslední dobou chápu víc a víc proč.

Protože kočkopes.

2024 © Petr Růžička