Teorie a praxe

17. 3. 2018
Petr Růžička

Moje studentka Petra mi poslala tuhle fotku z fantasy série Malazská kniha padlých. Osobně jsem to nečetl, možná na to dojde, nicméně tento úryvek je super. Shrnuje bezvadně rozdíl mezi teorií a praxí.

29214747 10216029595037922 2080597795881877504 o

Je velký rozdíl mezi teorií a praxí. Můžete se protahovat až do nekonečna, můžete se nastavovat do ideálních pozic a intelektuálně zkoumat, jak toho druhého praštit v nejlepším úhlu. Kontrolovat neutrální pozice všeho možného, v klidu a pomalu si něco zvedat nějakou váhu.

Chaos a realita

A pak přijde život – chaos, realita, nepředvídatelné situace. Soupeř, který reaguje jinak než v tělocvičně – nemusí být lepší, možná je mnohem horší. Ale o to víc nepředvídatelný, protože nebojuje jako ten trénovaný. Váha, která není ideálně rozložená, neodpočívá v klidu na železné ose. Pozice, ve které máte něco zvednout je daleko od té ideální, kterou máte naučenou.

Vidím dnes, jak se tento přístup promítá do našeho tréninku – ano, máme přesně techniky a postup, jak naučit někoho uvolňovat páteř a začít dělat vlny s páteří. Máme jich několik, různých variant a možností. A chceme, aby to vypadalo přesně, precizně, podle “učebnice”.

Ale pak musí přijít jiné cvičení, které z toho udělá praxi – chaotické. Protiklad toho ideálu. Yin a yang. Někdy v 2015 jsem četl (a psal o “antikřehkosti“, antifragile) a Nassim mluví o tom, jak život benefituje z chaosu. Ale hodně tréninku v módu chaosu vás zničí a rozbije. Na druhou stranu hodně ideálních, úžasných a super technických pozic asi časem taky. Protože to je daleko od toho, jak to vypadá v praxi a na život vás to nepřipraví. Pokud ten ideál “nepřekováte” do praxe, žijete ve snu.

Z toho chaosu se zas musíte vrátit zpět a začít izolovat věci, které nebyly ideální – zpět k precizní technice a přesným postupům. A pak zase zpět do chaosu.

Yin a Yang

Ido tomu říká “top to bottom, bottom to top” – je potřeba snažit se dosáhnout ideálu a používat izolovaných technik, stejně jako se pomalu učíte mluvit, opakujete si gramatiku a slovíčka. A potom je potřeba jít do společnosti a začít mluvit. Třeba v hospodě u piva. Jinak možná zjistíte, že umíte polovinu slovníku, ale stejně vám nikdo nerozumí.

Ideální pozice a techniky jsou fajn a jsou potřeba. Do tělocvičny. A následně je potřeba začít je někde používat v reálu (možná zase v tělocvičně). Chaos je taky super. A trénovat na chaos chaosem (a jenom chaosem) – za to draze zaplatíte.

Výše jsem zmiňoval Yin a Yang a nedávno jsem četl v knize od J.B. Petersona (12 Rules for Life), že Yin a Yang ukazuje rovnováhu mezi chaosem a řádem. Tečka jiné barvy v tom symbolu je ukázkou faktu, že v chaosu je řád a v řádu chaos. A že se to může velice rychle změnit z jednoho do druhého. Potud OK. Ale hlavně mě zaujala myšlenka, že “reálný” život je přesně na té hranici. Na spojení chaosu a řádu. Chaos vás zničí. Přesný řád vás jednou přestane rozvíjet, protože vám nebude dávat dostatečné podněty k rozvoji. Potřebujeme obojí.

Potřebujeme trénovat obojí a čím dřív, tím lépe. Jinak budete nejlepší a ideální bojovník, kterého v jeho prvním souboji někdo napíchne na rožeň.

2024 © Petr Růžička