Univerzální postup

8. 1. 2016
Petr Růžička

Dr. Nicholas Romanov, kterého můžete znát jako autora “Pose Method” (běžecký styl), jednou zajímavě hovořil s Johnem Welbournem (ex-NFL, CrossFit Football) na téma nejlepšího tréninkového programu.

Romanov je ex-trenér olympioniků, sám úspěšný atlet z bývalého Sovětského svazu. Po skončení svojí závodní kariéry začal trénovat ostatní a věnoval se hodně výzkumu.

Jestli si to správně pomatuju, tak tvrdil, že v Sovětském svazu probíhala dlouhodobá analýza na téma “nejlepšího” programu. Analyzovali se tisíce atletů, jejich výsledky, postup a metody, zdraví, váhy a opakování, no znáte to. Zkoumali to roky. Tenkrát chtěli získat něco jako “univerzální klíč”, univerzální postup, který naordinujete malému chlapci (nebo děvčeti) a za 12, 15 let je z něj vítěz olympijského zlata. Aby se nemuselo zas tak moc přemýšlet, aby byla jasná šablona, podle které se pojede a “radina” ukáže svojí převahu. Mnohaleté usílí přineslo, podle doktorových slov následující zjištění :

“…nejrychlejší běžci běhají nejrychleji, nejsilnější atleti zvedají největší váhy…”.

Hahahaha…

A to bylo celé, co měli společného. Jinak nic. Každý člověk je tak unikátní, že na někoho funguje víc objem, na někoho intenzita, někomu stačí trénovat tu konkrétní věc 2xtýdně, někdo musí častěji. Někdo regeneruje dobře, někdo hůř, někdo snáší špatnou dietu bez problému, někdo musí ladit a hledat. Což není žádné tajemství, pokud trochu cvičíte a přemýšlíte. Tak až budete hledat univerzální, ten nejlepší program – začněte u sebe, ne na T-Nation, ne na Bodybuilding tečka com ani jinde. Dobrý trenér a program pro vás. Existují samozřejmně jistá pravidla, ale každý jsme jiný.

“…nejrychlejší běžci běhají nejrychleji, nejsilnější atleti zvedají největší váhy…”

2024 © Petr Růžička