CrossFit verze 2.0

4. 7. 2018
Petr Růžička
Crossfit

Greg Glassman způsobil tím, že založil CrossFit celkem revoluci. Jistě, něco jako kruhový trénink existovalo před vznikem CrossFitu, ale ten správný recept na úspěch namíchal až Glassman. Ať už je to prostředí, svaly (a to, že nejsou z CrossFitu, to je fuk, stejně zapózujem) a tetování, fakt, že skupina dohromady něco “protrpí”, kombinace těch správných ingrediencí způsobila, že CrossFit je mega úspěch. Nicméně CrossFit se mění a nejsem si úplně jistý, že je to k lepšímu.

Evoluce

Od roku 2000 proběhla velká evoluce a ten, kdo cvičil “tenkrát”, tj. někdy lehce po roce 2000, by to asi poznal, ale byl by hodně překvapen. Stal se z toho velký business, velké hnutí, celosvětový fenomén, který nejde přehlédnout. Já mám ke CrossFitu veskrze kladný vztah, dal jsem tomu dost svojí energie a času, ale to bylo v době, kdy to skoro nidko ještě neznal (psal jsem o tom už tady).

Vrcholový závodníci jsou neskuteční, před jejich kapacitou se musí smeknout klobouk. V druhém kroku se ale musí člověk zamyslet, jestli mají skutečně tak dobrého dealera nebo jsou taková anomálie, že to přežijí a ještě pořád drží pohromadě. A budou držet ještě nějakou dobu (nebo ne, kdo ví).

Profík nebo amatér

Viděl jsem programming mnoha CrossFit tělocvičen, viděl jsem jak cvičí, díky seminářům i pravidelné výuce jsem mohl spatřit hodně těch, co dělají CrossFit. Nemůžu říct, že bych byl nějak ohromen… Spíš naopak. Určitě zvednou víc, určitě vydrží mnohem víc než já. Ve WOD budou rychlejší, silnější a udělají obecně víc opakování, sérií, zvládnou to za kratší čas. Já jsem WOD nedělal roky. Podle všeho, co se člověk v CrossFitu dozví, jsou víc fit. Protože takhle se v CF hodnotí být fit – mít silný motor. Být juggernaut, proběhnout zdí, oklepat se a běžet dál. Protože stopky běží dál.

Ale pohybové schopnosti? Klidně to zopakuji – nejsem nijak ohromen, spíš naopak. To, co jsem viděl, je schopnost zatnout zuby a “projít zdí”. Drtit opakování jedno za druhým, ramena a kolena vem čert, v podstatě cokoliv vem čert, hlavně, že budu první. Což je taky dobré ocenit – zatnout zuby umí. Hýbat se? Nic velkého.

Určitě je nutné rozlišovat schopnosti a trénink amatéra nebo profíka. Problém je, že ten rozdíl tam zas tak moc nevidím, dělá se to na “Games”, tak je to CrossFit = budeme to dělat na tréninku.

Test

Jedním z testů, o kterých se kdysi mluvilo – a kterým jsem se oháněl i já – vezmete dva lidi, jeden je specialista třeba na hokej, druhý dělá CrossFit. Dáte jim zadání. Pokud to bude zase hokej, tak ten, co dělá CF nebude nejlepší, ale nebude úplně “levej” (no ale, bruslí se v CrossFitu?). Ten, který dělá ten hokej, bude asi zcela jistě lepší, o tom žádná. A pak vezmete další aktivitu, kterou nedělá ani jeden a ten, co dělá CF bude zase celkem ok, u hokejisty není výsledek tak jistý, záleží na aktivitě. No a jestli bude ten test CrossFit, tak je ten výsledek celkem jasný, vyhraje ten, co dělá CrossFit (protože na to peklo, zvané CrossFit nebyl nikdo připravený).

Ale ono je celkem otázka, jak uděláme ten test, že ano. Pojďme si připomenout Glassmanova slova – jeho definici fitness.

Fitness ve 100 slovech

“Jezte maso a zeleninu, ořechy a semínka, trochu ovoce, málo škrobu a žádný cukr. Udržujte váš příjem na úrovni, která bude podporou pro cvičení, ale ne pro tělesný tuk. Nacvičujte a trénujte hlavní cviky: pozved, přemístění, dřep, tlaky, nadhoz a trh. Stejně tak zvládněte základy gymnastiky: shyby, kliky na bradlech, šplh na laně, kliky, leh-sedy, zvednutí do stojky, piruety, přemety, rozštepy a výdrže. Jízda na kole, běh, plavání, veslování atp. rychle a tvrdě. Pět nebo šest dní v týdnu tyhle elementy promixujte v tolika kombinacích a vzorech, jak vám kreativita dovolí. Jednotvárnost je nepřítelem. Cvičte krátce a intenzivně. Pravidelně se učte a hrajte nové sporty. ”

Greg Glassman

Pohybové schopnosti

A teď mi řekněte – jak často cvičíte na CrossFitu piruety? Jak moc se věnujete stojkám (jako stojkám, ne té parodii u stěny)? Ani nepředpokládám, že se často vyučuje “press to handstand”, zvednutí do stojky z předklonu? A jak často se na CrossFitu učíte nové sporty? Pravidelně? Nemyslím – vzpírání, pozvedu, miliardy shybů a dřepů, kliku a muscle-upů na kruzích nebo na hrazdě, angličáky – jistě. Hodně a často. Protože to má “největší” přenos, “…silní jsou obecně užitečnější a je těžší je zabít…” a podobné pohádky.

Piruety? V tom se závodí? Přemety? To bylo na “Games”? Rozštěp? Hohohoho… Nové sporty? Kolik nových sportů jste v rámci CrossFitu obsáhli?

Ale tohle je, ale spíše možná byl CrossFit.

O čem jsem mluvil, když jsem psal o tom, že nejsem ohromem? Koordinovat tělo, schopnost pracovat s rytmem, oddělovat jednotlivé části těla od sebe, pracovat s páteří, dokázat pracovat se segmenty těla, umět se uvolnit a generovat tenzi, rozvíjet oči a schopnost vidění, postřeh i rychlost, umět kombinovat i improvizovat, hýbat se jen tak, reagovat nejen na podnět svého, ale i na podnět cizího těla (tanec nebo boj)… To je pro mě možnost pohybovat se, rozumět pohybu a svému tělu. Schopnost na základě daného úkolu změnit svoje tělo a splnit zadání. Na Games jsou věci, co se dají počítat, vyhodnotit. Proto tam asi nikdy nebude gymnastický most nebo schopnost zatancovat kus z Labutího jezera – protože to vyhodnotit nebude objektivní. A je tohle důvod to necvičit?

Určitě mám jiná měřítka – učím a sám cvičím Ido Portal Method, CrossFit už jsem přestal dělat někdy v roce 2011. Ale jak řekl Ido “…pokud se alespoň jednou týdně necítíte jako idiot, děláte něco špatně…”. Učíme se hodně nových věcí, velké množství součástek, ze kterých se dá poskládat něco nového, jiného. To, co cvičíme jsou univerzální pohybové schopnosti. Každý týden přijde něco trochu jiného a ten efekt je velice univerzální tělo a hodně pohybově chytrá hlava.

Nedávno jsem dočetl Labyrint pohybu, knihu rozhovorů s profesorem Pavlem Kolářem. V jednu chvilku jsem měl pocit, že se tam popisuje Ido Portal Method. Ta shoda aktivit a schopností, kterou profesor Kolář popisuje, je zarážející. To, co jsem o odstavec výše vyjmenoval, tam všechno najdete. Ale Ido nedělá rehabilitaci ani terapii, rozhodně ne cíleně.

CF v. 2.0

Jak jsem už psal, CrossFit jsem dlouho dělal a pak toho nechal ze dne na den. Nicméně to, co dělám dneska – Ido Portal Method – je pro mě v podstatě CrossFit verze 2.0. Mnohem univerzálnější, použitelnější, udržitelnější. A v určitých aspektech splňuje to Glassmanovo zadání lépe, než možná dnes CrossFit sám.

2024 © Petr Růžička