Dobrá kniha o jídle?

7. 8. 2016
Petr Růžička

Včera jsem dostal dotaz, jestli bych doporučil nějakou dobrou knihu o jídle.

Tak jsem se otázal, jestli tedy dotyčný chce přibrat, ubrat, mít víc energie nebo co já vím. Odpověd byla něco v tom smyslu, že nechce hubnout, ale chce se stravovat zdravěji.

Co doporučit? Psal jsem o jídle dost, o hladovkách, o optimální stravě, můj názor na CrossFit (a moje zkušenosti se Zone diet).

Krátce jsem se zamyslel a doporučil jsem mu kuchařku Jamieho Olivera. Teď jsem listoval jeho kuchařkou s italskými recepty a je to neskutečná bašta 🙂

Jamie Oliver

Vypadá to dobře, chutná to dobře, není to umělé. Dobré a čerstvé suroviny. Užít si nejen jídlo, ale i nákup, proces přípravy, vaření samotné.

V té knize je fotka pastýře, který stojí vedle poražené ovce. Jamie komentuje, že ten pastýř si za rok vydělá méně peněz než britský občan na podpoře, ale kvalita masa na jeho stole je stejná jako na britském královském dvoře – super bio maso z pastvin. stojí za zamyšlení.

Jamie nevaří extrémy – není to paleo, neni to raw, není to ani veganské. Používá mouku. Maso. Cukr (aaaaa “zabiják” cukr – hahaha), vaří dezerty. Ale je to dobré, kvalitní domácí jídlo. Dlouhodobě udržitelný zdravý styl, pestrá kvalita.

A to bych doporučil v první řadě.

2024 © Petr Růžička